menu

Foreningen Nordens 100 års jubilæumsudstilling

26.10.2019 - 21.12.2019 / Udstilling

Medvirkende kunstnere: Lene Palm Larsen, Vibeke Kassow, Jørgen Agerbæk, Anne Marie Johansen, Fritz Overgaard
Marius Olsen,  Eydun af Reyni, Zacharias Heinesen.

Lene Palm Larsen

Forenklede landskaber som afspejler, hvor jeg befinder mig i verden.
Medlem af BKF, KKS og Apriludstillingen

Vibeke Kassow

Vibeke og stofferne
Det var godt, at tekstilkunster Vibeke Kassow for mange år siden fik foræret nogle kasser med gamle stoffer, bånd, tråd og andre gode sysager, som hun ikke umiddelbart anede, hvad hun skulle stille op med.
Det var også godt, at hun ikke bare greb kasserne og kylede dem til storskrald, men gav sig til at kigge de mange farverige stoffer og bånd igennem. Og præcis der, hvor hun sad med kassernes indhold i hænderne, opstod tanken om at sy billeder med stof, tråd, bånd og knapper. Ikke stringent patchwork, som så mange andre, men billeder, der med deres stoflige udtryk, fik beskueren til at fordybe sig i de fantasifulde motiver.
Der er noget sært H.C. Andersensk over den autodidakte tekstilkunstners billeder. De er åbne for fortolkning som et eventyr af Andersen. Ved første øjekast ser man det fantasifulde og muntre i billederne, det, der gør, at de kan hænge på et barneværelse og vække begejstring. Men så aner man også et svirp af et skarpt vid, der gør, at billederne må ind på stuens væg til de voksnes fornøjelse.
Præcis som i Andersens eventyr er der et dybere lag i frederikshavner-kunstneren Vibeke Kassows tekstilbilleder.
Ingelise Nygaard Rasmussen – Journalist

Jørgen Agerbæk

Jeg er uddannet på Aarhus kunstakademi 1978 – 82 ved Mogens Gissel og Carl Fårup.
Debuterede på Kunstnernes Påskeudstilling 1980 og Kunstnernes Sommerudstilling i 1980.
Jeg har udstillet mange steder i bl.a. Tyskland, Italien og Holland, og har hvert år udstillet mange steder i Danmark.
I de sidste år er jeg blevet mere og mere glad for at male sæbybilleder. 2 af mine foretrukne motiver i Sæby er Nellemanns Have med paradisæbletræerne og området omkring havnen og åen.
Paradisjorden ligger ved kirkegården lige over for kirken på den anden side af Sæby å.
Et kig hen over Paradisjorden indeholder Sæbys smukke skyline med det gamle værft, ishuset, roklubben, smedjen og kirken.
Stemningen omkring Sæby å og havnen har jeg i mange år prøvet at fange ind på lærredet.
I en ny serie fra 2017 har jeg malet roklubbens begynderhold i havkajak i åen, og i en serie fra 2019 er der fokus på Sæby Nordstrand og kirken.

Anne Marie Johansen

Maler og illustrator
Født i Aalborg, 1968. Vokset op i Aalborg og flyttet til Frederikshavn i 1999.
Rejst på kryds og tværs.
Autodidakt.
Min første udstilling var i Aalborg i 1998.
Bogillustrator. Illustreret bl.a. 17 bøger og ca. 300 salmer (Salmeskabet) samt Bibelfortællinger.
Jeg er fascineret af trækfuglene og det store himmelrum!
Her er plads til mange fortællinger og i fugleperspektiv ses alting mere klart. I mine billeder undersøger trækfuglene nye ruter og himmelen males i mange nuancer. Det er tilladt at drømme! – og lade sig rive med for en stund.
Store lærreder bliver spændt op så himmelen kan folde sig ud: nysgerrigt. Fri for tradition og normer.
Jeg arbejder med motivets rytme og med oliemalingen i mange lag. Det er som en stemning, hvor fortællingen kommer til syne lag for lag.
Lys og mørke følges altid ad.
I billedserien som udstilles netop nu har jeg taget udgangspunkt i “Nordstjernen”. Det siges at tidligere navigerede sømændene efter “Nordstjernen”, da denne stjerne er sand nord.
STELLA POLARIS – KOMPAS – RUMSKROT er titlerne på de udstillede værker.
I 2008 skabte jeg mit bud på en “Engel”. Denne skulptur er udført i Corteenstål, og kan ses i Ravnshøj vest for Frederikshavn.
Siden er en ny skulptur kommet til i samme materiale, og bærer titlen “Amanda’s Happy Hour”.
I 2014 kom “Salmeskabet” til. Illustratoren snedkererede et skab, som nu er en duo.

Fritz Overgaard

Uddannet cand. Pharm. og nu pensioneret lektor fra Frederikshavn Gymnasium.
Jeg har tegnet og malet siden drengeårene og arbejder meget med blyant og oliekridt, akvarel-, olie- og akrylmaleri. Jeg holder meget af flere genrer, især naturalistiske og abstrakte emner. Jeg henter inspiration i naturen, ”opstillinger” og bymiljøer. Fantasien er også en stor inspiration for mig.
Gennem tiden har jeg udstillet på censurerede og ikke-censurerede udstillinger.
I årenes løb har jeg fremstillet (bl.a. tegnet/malet) mange exlibris (bogejermærker).

Marius Olsen

Færøsk gafiker – Født 1963 i Tórshavn
1986-1992 Uddannet på den Nordiske Kunstskole, Finland, Hovedskous Målarskola, Göteborg og Konsthögskolan, Umeå, Sverige
Marius Olsens værker er håndgribelige eksempler på de uendelige muligheder inden for litografi, intaglio og reliefprinting. De viser, hvordan disse teknologier fortsat vil være et inspirerende kunstnerisk medium i fremtiden.
En karakteristik af Marius´ værker er, hvor subtilt og præcist de udføres. Det får netop ikke beskueren til at tænke over hvilket medium, der er anvendt; det kan i stedet blive platformen for det kunstneriske møde.
De grundlæggende ideer og erfaringer tager ofte år at modne, før det endelige resultat er klar til at blive trykt, nummereret og signeret. Trykningsprocessen er så kompliceret, at kun få tryk bliver prydet med en underskrift.

Eyðun av Reyni

Født i 1951
Uddannet på Askov-Jensens tegneskole og Det Kongelige Kunstakademi i København.
Eyðun av Reyni oplever naturen indefra i en proces, hvor han omsætter det maleriske sprog til små styrende felter. Han har vedvarende dyrket det koloristiske landskabsmaleri og finjusteret sin teknik. Det centrale tema i malerierne er bygden ved havet under det store fjeld, havet og skyerne. Malerierne er komponeret med stærke farver og store penselstrøg i et formsprog, der abstraherer fra motivet.
I 1990erne har han gradvis løsrevet sig fra det figurative islæt og opnået en grad af abstraktion, hvor farvernes rytmik er det bærende element. Det er det helt karakteristiske lys på Færøerne, der træder frem og inspirerer for at blive omsat til en helt særegen billedverden. En billedverden, der træder frem med mange facetter af grønne, brune og blå nuancer.
Eyðun av Reyni henter inspiration fra det lille øsamfunds vældige og ubarmhjertige fjeldvægge, som opbygger en mur af tyst isolation om alt liv på stedet, kun brudt af Atlanterhavets til tider voldsomme brølen. Malerens motiver bliver et kig ned i dale og slugter. De gløder af frugtbarhed, der virker som en udfordring til øernes karrige og spartanske vegetation, og vel ret beset udspringer mere af hans egen fantasi og dens syner, end af den kontante virkelighed.

Zacharias Heinesen

Født 1936
Uddannet på Det Islandske Kunstakademi samt Kunstakademiet i København
Zacharias Karl Ulrik Heinesen er en færøsk kunstmaler. Han er en central skikkelse i den færøske kunsthistorie. Hans kompositioner med kantede fjelde og huse i klare farver, har på det nærmeste dannet skole inden for færøsk kunst.
Zacharias Heinesen koncentrer sig i sine landskabsmalerier om farvens udtrykskraft og intense styrke og om fladens vibrerende liv. Motivmæssigt kredser han i disse år især om temaet bygden ved havet. Husenes gavle, facader og tage indgår i et mønster af flader, som også omfatter de mange små jordlodder, der omgiver bygden. Fladekompositionen fortsætter op i fjeldenes facetterede struktur og skyformationernes figurer. Lodrette, vandrette og diagonale linjer, der signalerer husenes omrids, markskel, stengærder og hegn og landskabsformationers konturer, markerer billedets kubistisk prægede rytme og bevægelse. Farveholdningen karakteriseres af et blåt-grønt register, der spiller op imod røde og gule farver og gyldne islæt af okkertoner. Det foretrukne afbillede landskab er de senere år blevet erstattet af motivmæssige skildringer hvor mennesker, dyr og planter er fremherskende.

andre udstillinger

Marina Myroschnychenko

27.08.2022 - 22.10.2022

Frederikshavn Kunstmuseum er hjemsted for en af de største exlibrissamlinger i verden og sætter gennem regelmæssige udstillinger fokus på denne helt særlige del af den grafiske kunst. Igennem tiden har vi præsenteret 125 forskellige kunstnere fra hele verden. I denne udstillingsperiode lægger vi rum til kunstneren Mariana Myroschnychenko (f. 1987, Ukraine). Hun beskriver sin praksis […]

Læs mere

fra samlingen – udvalgte værker siden 1978

27.08.2022 - 22.10.2022 / Udstilling

Museets personale har taget en dukkert i samlingen og viser i perioden 27. august til 22. oktober et repræsentativt udvalg af museets samling som siden 1978 har været støt voksende ved hjælp af donationer og legater. I årene har museet opbygget, udbygget, bevaret og formidlet en samling, som på sin vis stritter i alle retninger, […]

Læs mere

HER & NU

11.06.2022 - 20.08.2022 / Udstilling

Sommerudstilling med glaskunstnerne Søren Gøttrup, Britta Madsen, Karen Nyholm og Ned Cantrell. SØREN GØTTRUP + BRITTA MADSEN Siden 1980 har Britta Madsen og Søren Gøttrup haft fælles glasværksted – og bopæl – i Støvring, Nordjylland. Herfra har de betragtet verden – både den helt nære og den globale – og omsat deres iagttagelser og betragtninger […]

Læs mere

Jochen Kublik

26.03.2022 - 04.06.2022

Frederikshavn Kunstmuseum ejer en af de største exlibris samlinger i verden og ser det som sin opgave gennem regelmæssige udstillinger at skabe interesse for denne knap så kendte men interessante del af den grafiske kunst. Gennem næsten 40 år har vi derfor vist større og mindre udstillinger med exlibris fra museets samlinger, som præsenterer en […]

Læs mere

Nina Maria Kleivan – omSVØB

26.03.2022 - 04.06.2022

I perioden 26. marts – 4. juni kan man opleve udstillingen omSVØB med den dansk-norske billedkunstner Nina Kleivan. Udstillingen er en rejse i klædedragtens – eller snarere ’svøbets’ – betydning for mennesker og for Kleivan som kunstner (og menneske). OM mennesker. Med kunstnerens egne ord: ”Tøj som beklædning. Tøj som dragt.  Tøj der dækker, varmer, […]

Læs mere

Wedding Day

03.03.2018 - 28.04.2018

I anledning af Frederikshavns 200-års købstadsjubilæum i 2018 inviterer Frederikshavn Kunstmuseum Pauli Tvilling til at skabe en udstilling på museet. Wedding Day tager publikum med gennem 200 års dragthistorie og viser de forskellige udtryk, brudekjoler har haft i den vestlige verden, tilsat couture og den parisiske stil som kendetegner Pauli Tvillings arbejde som indehaver af […]

Læs mere

Nordiske Akvareller 2019

29.06.2019 - 24.08.2019 / Udstilling

Lena Amstrand ”Jag bor på en liten ö utanför Göteborg. Jag älskar att måla utefter hela den svenska och norska västkusten,  vid vattnet eller på vattnet i en båt. Vädret är alltid så viktigt har ute, blåsten. sikten och fukten påverkar allt och skiftar hela tiden. Det vill jag måla.Akvarell är så bra till att […]

Læs mere

Beata Joanna Przedpełska, Polen

31.08.2019 - 19.10.2019

Født og uddannet i Warszawa. har arbejdet som journalist ved radioen i Polen (som forfatter af radioprogrammer med reggae og pop musik) samt ved polske dagblade. Hun har skrevet om kunst, kultur og diplomati. Samtidigt har hun malet og tegnet og hendes foretrukne motiv er den smukke natur: landskaber og blomster. Ligeledes er hun interesseret […]

Læs mere

WOJTEK KOWALCZYK

22.01.2022 - 19.03.2022

Wojtek Kowalczyk blev født i 1960 i Krakow. Han har en kandidatgrad i arkitektur fra Krakows Tekniske Universitet. Efter sine studier arbejdede han på Institut for arkitekturhistorie og monumentbevaring på det tekniske universitet i Kraków. Senere besluttede han sig for at gøre karriere som kunstner. I sin over 30-årige kunstneriske aktivitet har han gennemført forskellige […]

Læs mere

Komedien – en billedrejse med svar på alle vigtige spørgsmål

22.01.2022 - 19.03.2022 / Udstilling

I perioden 22.1-19.3.2022 viser vi exlibris og grafik, som tager udgangspunkt i et af verdenslitteraturhistoriens mesterværker, nemlig Dante Alighieris ’Den guddommelige Komedie’. På udstillingen kan man opleve 169 stykker grafik og exlibris af vidt forskellige kunstnere, som alle forholder sig til Dantes fortælling om rejsen fra helvede til himlen; Den guddommelige Komedie. Billedrejsen i efterlivets […]

Læs mere

Katarzyna Handzlik + Krzystof Marek Bak

16.10.2021 - 18.12.2021 / Udstilling

Nummer 121 og 122 i udstillingsrækken Nutidens Exlibriskunstnere er med to yngre exlibriskunstnere fra Modern Exlibris Research Studio (Kunstakademiet i Wroclaw). Om kunstnerne: Katarzyna Handzlik er uddannet fra Kunstakademiet i Wrocław, Polen (post.doc samme sted). Hun er ansat som professor på universitetet i Schlesien, hvor hun driver sit eget fagstudie. Desuden var hun med til […]

Læs mere

We Are All Connected

13.11.2021 - 18.12.2021 / Udstilling

Fernisering d. 13. november fra 11-13. Elever fra tre forskellige folkeskoler i Frederikshavn har deltaget i den globale fredsplakatkonkurrence med temaet ‘Vi er alle forbundne’. Fred og forbundethed er udsagn, vi hellere end gerne støtter op om. Derfor udstiller vi fredsplakaterne på Gallerigangen på museet i perioden november-december. For overskuelighedens skyld har vi delt de […]

Læs mere

kunsten at cykle til Paris

23.10.2021 - 18.12.2021 / Udstilling

FERNISERING: Lørdag d. 23. oktober fra 14.00 – 16.00. Kunstneren er til stede på ferniseringsdagen. Åbningstale v/Eric Kaare. I efteråret 2021 lægger den svenske billedkunstner, Ian Rusth, vejen forbi Frederikshavn Kunstmuseum. På sin færd over havet har han medbragt et væld af farverige, sprudlende og livsglade malerier og litografier, der bliver udstillet i perioden 23. […]

Læs mere

Christian Krätz

28.08.2021 - 16.10.2021 / Udstilling

Som en del af udstillingsrækken ‘Nutidens exlibrissamlere’ viser museet samleren Christian Krätz´ mangeårige samlerinteresse. Krätz følte i sit tidlige liv præstekaldet iden for den katolske kirke, men som han selv udtrykker det ‘stod cølibatet mig i vejen’. Den religiøse interesse har han dog taget med sig, hvilket afspejles i samling: Motiverne kredser for størstedelens vedkommende […]

Læs mere

Erkin Keskin

28.08.2021 - 16.10.2021 / Udstilling

Den tyrkiske grafiske kunstner, Erkin Keskin, udstiller 25 små grafiske mesterværker på Gallerigangen i september og oktober. Keskin arbejder med sansesammenblanding i sine grafiske værker. Han siger selv: Det vigtigste udgangspunkt for mit arbejde er lyde. Mens jeg undersøger lyd som et koncept, forsøger jeg at udtrykke den lydopfattelse, der dannes i mit sind, sammen […]

Læs mere

There Is a Line

28.08.2021 - 16.10.2021 / Udstilling

Udstillingen er en undersøgelse af de inviterede kunstnernes forhold til tegning; tegning som begreb og tegning som det man kunne kalde ’kunstens urmedie’. De deltagende kunstnere spænder bredt i deres praksis (og alder, ikke mindst), men er inviteret ud fra en ikke-artikuleret fornemmelse af sammenhæng og sammenstød i deres overordnede praksisser. Udstillingen er en rejse […]

Læs mere

DET MENNESKELIGE UDTRYK

/ Udstilling

Agnete BrinchDet menneskelige udtryk er en naturlig forlængelse af kunstprojektet Kvinder der forandrer verden, hvor missionen er at lave tidløs kunst om kvinder, der forandrede verden og til stadighed forandrer verden for vores og kommende generationer. Min ambition som kunstner, er at understøtte FN´s femte af i alt sytten verdensmål; at fremme kvinders og pigers […]

Læs mere

GENTAGELSENS ANATOMI

26.06.2021 - 21.08.2021 / Udstilling

Jens Galschiøt er i byen med udstillingen ‘Gentagelsens Anatomi’. Han er pissesur og han har taget sin fuckfinger med! Udstillingen undersøger gentagelsens anatomi og den navnløse masses bevægelser – det er en blanding af skulptur, installation og en løftet, humanistisk fuckfinger til alle de ting i verden, der gør mennesket ansigts-, navn- og stemmeløst. Alt […]

Læs mere

KALENDER BUND GELSENKIRCHENER KÜNSTLER e.V. 1968

11.01.2020 - 29.02.2020 / Udstilling

Søren Lehmann Rasmussen er født og opvokset i Frederikshavn, og flyttede til Læsø i 1961. Han blev i meget ung alder interesseret i kunst, og lærte gennem årene mange kunstnere at kende. Allerede som barn begyndte han at samle på billeder af kendte kunstværker og købte tryk, litografier og træsnit. Frederikshavn Kunstmuseum udstiller en tysk […]

Læs mere

STORM & STILLE

11.01.2020 / Udstilling

Frederikshavn Kunstmuseum indleder det nye år festligt og farverigt med en stor alsidig udstilling af den lokale billedkunstner Anne Marie Johansen. Gennem malerier, skitser, tegninger, illustrationer, skulpturer og meget mere vises kunstnerens udvikling fra legebarn til målrettet kunstner. Anne Marie Johansen (f. 1968), som er autodidakt og arbejder på flere plan, har de sidste ca. […]

Læs mere

FIGURATION I RUM

04.03.2020 - 27.06.2020 / Udstilling

Udstillingen på Frederikshavn Kunstmuseum viser eksempler på hvad der har optaget Keld Moseholm som billedkunstner gennem tiden. Fra det sete og sansede, fra croquis tegninger og skitser til portrætter og naturalistiske skulpturer – til de mere filosofiske og ekspressive – nogle gange surreelle og absurde skulpturer, hvor han bruger den lille runde figur som en […]

Læs mere

#DANSK

04.07.2020 - 29.08.2020 / Udstilling

Hvad er typisk dansk?, spørger kunstneren Artpusher og placerer begrebet bagved det allestedsnærværende hashtag (engelsk)/havelåge (dansk), som mange bruger til at opdele verden i overskuelige kategorier med i 2020. Er det lakrids eller marinerede sild på rugbrød anrettet på musselmalet porcelæn fra Royal Copenhagen? Måske er kongefamilien og Dannebrog noget typisk dansk? Hvorvidt det er […]

Læs mere

LYS & FORM – fra det norrøne

22.08.2020 - 24.10.2020 / Udstilling

For at finde begyndelsen må vi gå langt tilbage. Fra 2020 spoler vi tiden tilbage til altings begyndelse, hvor guds ånd svævede over vandene og alting befandt sig i zonen mellem lys og mørke. Dengang drømte ingen om ord og tal, om skibe af jern og flyvende maskiner, fotoapparater, papir, flinteøkser, kvantemekanik og ånden selv […]

Læs mere

EMBRACE THE DARKNESS

31.10.2020 - 19.12.2020 / Udstilling

Med et fælles afsæt i graffitikunsten inden deres indtræden på den etablerede kunstscene har Holm og Mikkelsen skabt det perfekte fundament til en fælles udstilling, hvor deres respektive tematikker kommer til sin ret hver især. Holm har fra den spæde begyndelse haft fokus på ikke-sjældent marginaliserede mennesker – nationalt og internationalt – ligesom eksistentielle spørgsmål […]

Læs mere

LYT TIL LIVETS SANG

08.05.2021 - 19.06.2021 / Udstilling

Agnete Brittasius debuterede på Den Frie i 1967 og har siden da arbejdet konsekvent og fokuseret på at at aflure leret dets hemmeligheder – blandt andet ved legende og nysgerrigt at undersøge utraditionelle sammensætninger af forskellige materialer; ler, træ, plastic, glas, krystal, bronze, guld og tekstil samt udvikle egne – og umiddelbart naturstridige – brændingsteknikker. […]

Læs mere