Foreningen Nordens 100 års jubilæumsudstilling
Medvirkende kunstnere: Lene Palm Larsen, Vibeke Kassow, Jørgen Agerbæk, Anne Marie Johansen, Fritz Overgaard
Marius Olsen, Eydun af Reyni, Zacharias Heinesen.
Lene Palm Larsen
Forenklede landskaber som afspejler, hvor jeg befinder mig i verden.
Medlem af BKF, KKS og Apriludstillingen
Vibeke Kassow
Vibeke og stofferne
Det var godt, at tekstilkunster Vibeke Kassow for mange år siden fik foræret nogle kasser med gamle stoffer, bånd, tråd og andre gode sysager, som hun ikke umiddelbart anede, hvad hun skulle stille op med.
Det var også godt, at hun ikke bare greb kasserne og kylede dem til storskrald, men gav sig til at kigge de mange farverige stoffer og bånd igennem. Og præcis der, hvor hun sad med kassernes indhold i hænderne, opstod tanken om at sy billeder med stof, tråd, bånd og knapper. Ikke stringent patchwork, som så mange andre, men billeder, der med deres stoflige udtryk, fik beskueren til at fordybe sig i de fantasifulde motiver.
Der er noget sært H.C. Andersensk over den autodidakte tekstilkunstners billeder. De er åbne for fortolkning som et eventyr af Andersen. Ved første øjekast ser man det fantasifulde og muntre i billederne, det, der gør, at de kan hænge på et barneværelse og vække begejstring. Men så aner man også et svirp af et skarpt vid, der gør, at billederne må ind på stuens væg til de voksnes fornøjelse.
Præcis som i Andersens eventyr er der et dybere lag i frederikshavner-kunstneren Vibeke Kassows tekstilbilleder.
Ingelise Nygaard Rasmussen – Journalist
Jørgen Agerbæk
Jeg er uddannet på Aarhus kunstakademi 1978 – 82 ved Mogens Gissel og Carl Fårup.
Debuterede på Kunstnernes Påskeudstilling 1980 og Kunstnernes Sommerudstilling i 1980.
Jeg har udstillet mange steder i bl.a. Tyskland, Italien og Holland, og har hvert år udstillet mange steder i Danmark.
I de sidste år er jeg blevet mere og mere glad for at male sæbybilleder. 2 af mine foretrukne motiver i Sæby er Nellemanns Have med paradisæbletræerne og området omkring havnen og åen.
Paradisjorden ligger ved kirkegården lige over for kirken på den anden side af Sæby å.
Et kig hen over Paradisjorden indeholder Sæbys smukke skyline med det gamle værft, ishuset, roklubben, smedjen og kirken.
Stemningen omkring Sæby å og havnen har jeg i mange år prøvet at fange ind på lærredet.
I en ny serie fra 2017 har jeg malet roklubbens begynderhold i havkajak i åen, og i en serie fra 2019 er der fokus på Sæby Nordstrand og kirken.
Anne Marie Johansen
Maler og illustrator
Født i Aalborg, 1968. Vokset op i Aalborg og flyttet til Frederikshavn i 1999.
Rejst på kryds og tværs.
Autodidakt.
Min første udstilling var i Aalborg i 1998.
Bogillustrator. Illustreret bl.a. 17 bøger og ca. 300 salmer (Salmeskabet) samt Bibelfortællinger.
Jeg er fascineret af trækfuglene og det store himmelrum!
Her er plads til mange fortællinger og i fugleperspektiv ses alting mere klart. I mine billeder undersøger trækfuglene nye ruter og himmelen males i mange nuancer. Det er tilladt at drømme! – og lade sig rive med for en stund.
Store lærreder bliver spændt op så himmelen kan folde sig ud: nysgerrigt. Fri for tradition og normer.
Jeg arbejder med motivets rytme og med oliemalingen i mange lag. Det er som en stemning, hvor fortællingen kommer til syne lag for lag.
Lys og mørke følges altid ad.
I billedserien som udstilles netop nu har jeg taget udgangspunkt i “Nordstjernen”. Det siges at tidligere navigerede sømændene efter “Nordstjernen”, da denne stjerne er sand nord.
STELLA POLARIS – KOMPAS – RUMSKROT er titlerne på de udstillede værker.
I 2008 skabte jeg mit bud på en “Engel”. Denne skulptur er udført i Corteenstål, og kan ses i Ravnshøj vest for Frederikshavn.
Siden er en ny skulptur kommet til i samme materiale, og bærer titlen “Amanda’s Happy Hour”.
I 2014 kom “Salmeskabet” til. Illustratoren snedkererede et skab, som nu er en duo.
Fritz Overgaard
Uddannet cand. Pharm. og nu pensioneret lektor fra Frederikshavn Gymnasium.
Jeg har tegnet og malet siden drengeårene og arbejder meget med blyant og oliekridt, akvarel-, olie- og akrylmaleri. Jeg holder meget af flere genrer, især naturalistiske og abstrakte emner. Jeg henter inspiration i naturen, ”opstillinger” og bymiljøer. Fantasien er også en stor inspiration for mig.
Gennem tiden har jeg udstillet på censurerede og ikke-censurerede udstillinger.
I årenes løb har jeg fremstillet (bl.a. tegnet/malet) mange exlibris (bogejermærker).
Marius Olsen
Færøsk gafiker – Født 1963 i Tórshavn
1986-1992 Uddannet på den Nordiske Kunstskole, Finland, Hovedskous Målarskola, Göteborg og Konsthögskolan, Umeå, Sverige
Marius Olsens værker er håndgribelige eksempler på de uendelige muligheder inden for litografi, intaglio og reliefprinting. De viser, hvordan disse teknologier fortsat vil være et inspirerende kunstnerisk medium i fremtiden.
En karakteristik af Marius´ værker er, hvor subtilt og præcist de udføres. Det får netop ikke beskueren til at tænke over hvilket medium, der er anvendt; det kan i stedet blive platformen for det kunstneriske møde.
De grundlæggende ideer og erfaringer tager ofte år at modne, før det endelige resultat er klar til at blive trykt, nummereret og signeret. Trykningsprocessen er så kompliceret, at kun få tryk bliver prydet med en underskrift.
Eyðun av Reyni
Født i 1951
Uddannet på Askov-Jensens tegneskole og Det Kongelige Kunstakademi i København.
Eyðun av Reyni oplever naturen indefra i en proces, hvor han omsætter det maleriske sprog til små styrende felter. Han har vedvarende dyrket det koloristiske landskabsmaleri og finjusteret sin teknik. Det centrale tema i malerierne er bygden ved havet under det store fjeld, havet og skyerne. Malerierne er komponeret med stærke farver og store penselstrøg i et formsprog, der abstraherer fra motivet.
I 1990erne har han gradvis løsrevet sig fra det figurative islæt og opnået en grad af abstraktion, hvor farvernes rytmik er det bærende element. Det er det helt karakteristiske lys på Færøerne, der træder frem og inspirerer for at blive omsat til en helt særegen billedverden. En billedverden, der træder frem med mange facetter af grønne, brune og blå nuancer.
Eyðun av Reyni henter inspiration fra det lille øsamfunds vældige og ubarmhjertige fjeldvægge, som opbygger en mur af tyst isolation om alt liv på stedet, kun brudt af Atlanterhavets til tider voldsomme brølen. Malerens motiver bliver et kig ned i dale og slugter. De gløder af frugtbarhed, der virker som en udfordring til øernes karrige og spartanske vegetation, og vel ret beset udspringer mere af hans egen fantasi og dens syner, end af den kontante virkelighed.
Zacharias Heinesen
Født 1936
Uddannet på Det Islandske Kunstakademi samt Kunstakademiet i København
Zacharias Karl Ulrik Heinesen er en færøsk kunstmaler. Han er en central skikkelse i den færøske kunsthistorie. Hans kompositioner med kantede fjelde og huse i klare farver, har på det nærmeste dannet skole inden for færøsk kunst.
Zacharias Heinesen koncentrer sig i sine landskabsmalerier om farvens udtrykskraft og intense styrke og om fladens vibrerende liv. Motivmæssigt kredser han i disse år især om temaet bygden ved havet. Husenes gavle, facader og tage indgår i et mønster af flader, som også omfatter de mange små jordlodder, der omgiver bygden. Fladekompositionen fortsætter op i fjeldenes facetterede struktur og skyformationernes figurer. Lodrette, vandrette og diagonale linjer, der signalerer husenes omrids, markskel, stengærder og hegn og landskabsformationers konturer, markerer billedets kubistisk prægede rytme og bevægelse. Farveholdningen karakteriseres af et blåt-grønt register, der spiller op imod røde og gule farver og gyldne islæt af okkertoner. Det foretrukne afbillede landskab er de senere år blevet erstattet af motivmæssige skildringer hvor mennesker, dyr og planter er fremherskende.
andre udstillinger
Paul Erland – jubilæumsudstilling
Paul Erland, Frederikshavn, er meget andet end kunstneren bag bronzestatuen af Tordenskjold, som siden 1990 har holdt vagt over Frederikshavn på Fisketorvet i gågaden. Paul Erland er også billedhugger og grafiker. I år har han 50 års jubilæum som billedhugger og 60 års jubilæum som grafiker. Det fejrer vi på museet med at vise 60 […]
Læs mereDobbelt natur
Udstillingen “Dobbelt natur” med værker af Maria Finn og Mette Jeppesen, kredser omkring forholdet mellem menneske og natur. Begge kunstnere arbejder overvejende med sort-hvide tegninger og akvareller, broderier og arbejder også i medier som video og lydværker. Sådan beskriver Maria og Mette selv deres kunst: “Maria Finns værk er køligt intellektuelt og undersøger med fine […]
Læs mereKarins smukke ting
Karin Nordmann fra Skagen har en enestående samling af brugskunst. Dén samling kommer vil til at vise et udsnit af, og I kan glæde jer. I forbindelse med udstillingen arbejdes der på at få en talk om rav af Anders Leth Damgaard, formand for Danish Raw Association. Han har gennem årene arbejdet tæt med Karin […]
Læs mereNATTEN HAR TUSIND ØJNE
Anders Moseholm, Alba Enstrøm og Knud Odde
Læs merebehold
BEHOLD er en samlingsudstilling, hvor de lokale helte Elisabeth Schou & Karl Bovin møder hinanden med beholderen som strukturende metafor for udstillingens forløb/sammenfald. At beholde er en grundlæggende handling for et kunstmuseum. For kunstneren er værket en beholder for en erfaring – en beholder der muliggør en overlevering og en dialektisk udveksling på et erfaringsspektrum. […]
Læs mereET SPOR KRYDSER SIT SPOR – SELVPORTRÆTTER
Frederikshavneren Jørgen Lous har gennem de sidste 20 år samlet på selvportrætter. Samlingen består af 70 værker, de fleste olie på lærred, enkelte tegninger og nogle få litografier. Alle er anerkendte kunstnere. Selvportrætterne er med hovedvægt på kunstnere med tilknytning til Nordjylland. I selvportrættet opstår der en unik mulighed for selvudtryk og introspektion, hvor kunstneren […]
Læs mereAt male om at se – Lene Palm Larsen
Retrospektiv udstilling med den betydelige lokale kunstner, Lene Palm Larsen. Udstillingen viser et repræsentativt udvalg af værker fra perioden 1983 til 2023 samt en række skitser. Billederne er ofte en landskabelig oplevelse som kobles med menneske- og kulturskabte elementer. Lene Palm Larsens billedunivers er farvemættet og med en udpræget stoflighed. Lene Palm er uddannet fra […]
Læs mereAT TURDE DRØMME // DARE TO DREAM
For tredje år i træk udstiller Frederikshavn Kunstmuseum plakaterne fra Lion´s Club årlige plakatkonkurrence. Lørdag den 18. nov. kl. 11 afholder vi fernisering på Frederikshavn Kunstmuseum, hvor alle er velkomne. Tre 6. klasser fra henholdsvis Bangsbostrand, Gærum og Ravnshøj skoler har deltaget i konkurrencen, hvor årets tema er: AT TURDE DRØMME // DARE TO DREAM […]
Læs mereMånedens exlibriskunstner #2: Edyta Purzycka
Frederikshavn Kunstmuseum & Exlibrissamling råder over en af verdens største samlinger af den grafiske kunstart, exlibris. I exlibrissamlingen kan man opleve de sidste 500 års trykkehistorie samt dykke ned i en kulturhistorisk tsunami af symboler, motiver og andet billedsprog. Hver måned præsenterer vi Månedens Kunstner, hvor vi sætter fokus på forskellige exlibriskunstnere fra ind- og […]
Læs merePeter Voss-Knude: Kun nedbøjet finder vi ørenlyd for vinden
Udstillingen inviterer dig ind i en cirkel sluttet omkring en verden af feer. Feerne er fulde af fred. De har aldrig travlt. De leger på stranden, i skoven og i spejderhytter. Ikke besatte, men lejede hytter, smukt besjælede med alt, hvad der lige findes omkring. Scener til deres forestillinger er bygget af alt, der opdages […]
Læs mereMånedens exlibriskunstner #1: Oleh Denyshenko
Frederikshavn Kunstmuseum & Exlibrissamling råder over en af verdens største samlinger med den grafiske kunstart, exlibris, og lancerer nu vores nye format: Månedens kunstner – hvor vi sætter fokus på forskellige exlibriskunstnere fra ind- og udland. I exlibrissamlingen kan man opleve de sidste 500 års trykkehistorie samt dykke ned i en kulturhistorisk tsunami af symboler, […]
Læs mereKunstnergruppen ArtCoMa
ArtCoMa har arbejdet tæt sammen i de sidste 16 år og består af Jenny Hansen, Karin Lykke Waldhausen, Mogens Nielsen, Anna Grethe Aaen og Lotte Thorsøe; alle garvede og professionelle kunstnere med masser på hjerte og mange års kunstneriske undersøgelser bag sig. Kunstnerne fortæller selv om deres arbejde: Jenny Hansen: Udstiller bl.a. gobelinen ”Judaspenge”. Den […]
Læs merePernille Kløvedal Helweg: Skildpadde-arkivet
Pernille Kløvedal Helweg fik inspiration til SKILDPADDE – ARKIVET på en rejse til Vietnam. I Litteraturtemplet, Van Mieu i Hanoi står 82 monumentale sten-skildpadder i lange rækker med hvert sit finurlige ansigtsudtryk. De bærer på hver sin kæmpe stele med kinesiske inskriptioner, en hyldest til de klogeste hoveder på de kanter for 500-600 år siden. Skildpadden […]
Læs merejesper palm: META-landia
Jesper Palm skildrer en verden i kaos. Naturen har taget over og er begyndt at generobre de menneskeskabte kulturlandskaber og bygninger. Jesper Palm er en landskabsmaler, der på et kulturkritisk fundament fortolker og undersøger landskabet i en selvdefineret post-apokalyptisk epoke, hvor spørgsmålene og gåderne står i kø. Ofte er man i tvivl om man er […]
Læs mereBeauty Will Save the World
Udstillingen genkalder livet inden krigen i Ukraine startede. Nogle af landets mest anerkendte fotografer tager publikum med til et mytisk landskab i en nu okkuperet del af Ukraine. Udstillingen, der er skabt i samarbejde mellem Læsø Kunsthal og Frederikshavn Kunstmuseum, er kurateret af Tamara Paliienko. Da de russiske styrker trængte ind i Ukraine om morgenen […]
Læs merePernelle Maegaard: Den røde, gule og blå – der fløj ud i verden
I 2022 bliver Pernelle 70 år og Frederikshavn Kunstmuseum er stolte af at kunne vise en samlet præsentation af hendes store kunstneriske produktion. Udstillingens titel er ”Den røde, gule og blå – der fløj ud i verden”. Titlen henviser til de ofte kraftfulde farver, der er omdrejningspunkt i Pernelles kunst, og illustreres måske bedst ved […]
Læs mereAbsurd Natur// Visuel_LAB
Visuel_LAB er en kunstnersammenslutning, der arbejder med nøje udvalgte tematikker og stedspecifikke emner. Med en undersøgende tilgang og skarpt fokus sættes en ramme for sammenslutningens varierede kunstsprog og danner grund for en dialog med publikum. Den antropocæne tidsalder er en absurd og nærmest tragikomisk tilstand, der giver masser af materiale til kunstnerisk fabulering. Frederikshavns forfriskende, […]
Læs mereI det skjulte – exlibris & Den kolde Krig (sprækker i Jerntæppet)
Udstillingen undersøger den grafiske kunstart, exlibris, i en kulturhistorisk kontekst i perioden 1946-1989. Under sin tale i Fulton, Missouri i marts måned 1946 erklærede Winston Churchill, at “et jerntæppe har sænket sig over Europa” – et jerntæppe, der tegner sidste halvdel af det 20. århundredes historie og politiske udvikling. De socialistiske eksperimenter i Østeuropa udviklede […]
Læs mereMarina Myroschnychenko
Frederikshavn Kunstmuseum er hjemsted for en af de største exlibrissamlinger i verden og sætter gennem regelmæssige udstillinger fokus på denne helt særlige del af den grafiske kunst. Igennem tiden har vi præsenteret 125 forskellige kunstnere fra hele verden. I denne udstillingsperiode lægger vi rum til kunstneren Mariana Myroschnychenko (f. 1987, Ukraine). Hun beskriver sin praksis […]
Læs merefra samlingen – udvalgte værker siden 1978
Museets personale har taget en dukkert i samlingen og viser i perioden 27. august til 22. oktober et repræsentativt udvalg af museets samling som siden 1978 har været støt voksende ved hjælp af donationer og legater. I årene har museet opbygget, udbygget, bevaret og formidlet en samling, som på sin vis stritter i alle retninger, […]
Læs mereHER & NU
Sommerudstilling med glaskunstnerne Søren Gøttrup, Britta Madsen, Karen Nyholm og Ned Cantrell. SØREN GØTTRUP + BRITTA MADSEN Siden 1980 har Britta Madsen og Søren Gøttrup haft fælles glasværksted – og bopæl – i Støvring, Nordjylland. Herfra har de betragtet verden – både den helt nære og den globale – og omsat deres iagttagelser og betragtninger […]
Læs mereJochen Kublik
Frederikshavn Kunstmuseum ejer en af de største exlibris samlinger i verden og ser det som sin opgave gennem regelmæssige udstillinger at skabe interesse for denne knap så kendte men interessante del af den grafiske kunst. Gennem næsten 40 år har vi derfor vist større og mindre udstillinger med exlibris fra museets samlinger, som præsenterer en […]
Læs mereNina Maria Kleivan – omSVØB
I perioden 26. marts – 4. juni kan man opleve udstillingen omSVØB med den dansk-norske billedkunstner Nina Kleivan. Udstillingen er en rejse i klædedragtens – eller snarere ’svøbets’ – betydning for mennesker og for Kleivan som kunstner (og menneske). OM mennesker. Med kunstnerens egne ord: ”Tøj som beklædning. Tøj som dragt. Tøj der dækker, varmer, […]
Læs mereWedding Day
I anledning af Frederikshavns 200-års købstadsjubilæum i 2018 inviterer Frederikshavn Kunstmuseum Pauli Tvilling til at skabe en udstilling på museet. Wedding Day tager publikum med gennem 200 års dragthistorie og viser de forskellige udtryk, brudekjoler har haft i den vestlige verden, tilsat couture og den parisiske stil som kendetegner Pauli Tvillings arbejde som indehaver af […]
Læs mereNordiske Akvareller 2019
Lena Amstrand ”Jag bor på en liten ö utanför Göteborg. Jag älskar att måla utefter hela den svenska och norska västkusten, vid vattnet eller på vattnet i en båt. Vädret är alltid så viktigt har ute, blåsten. sikten och fukten påverkar allt och skiftar hela tiden. Det vill jag måla.Akvarell är så bra till att […]
Læs mereBeata Joanna Przedpełska, Polen
Født og uddannet i Warszawa. har arbejdet som journalist ved radioen i Polen (som forfatter af radioprogrammer med reggae og pop musik) samt ved polske dagblade. Hun har skrevet om kunst, kultur og diplomati. Samtidigt har hun malet og tegnet og hendes foretrukne motiv er den smukke natur: landskaber og blomster. Ligeledes er hun interesseret […]
Læs mereWOJTEK KOWALCZYK
Wojtek Kowalczyk blev født i 1960 i Krakow. Han har en kandidatgrad i arkitektur fra Krakows Tekniske Universitet. Efter sine studier arbejdede han på Institut for arkitekturhistorie og monumentbevaring på det tekniske universitet i Kraków. Senere besluttede han sig for at gøre karriere som kunstner. I sin over 30-årige kunstneriske aktivitet har han gennemført forskellige […]
Læs mereKomedien – en billedrejse med svar på alle vigtige spørgsmål
I perioden 22.1-19.3.2022 viser vi exlibris og grafik, som tager udgangspunkt i et af verdenslitteraturhistoriens mesterværker, nemlig Dante Alighieris ’Den guddommelige Komedie’. På udstillingen kan man opleve 169 stykker grafik og exlibris af vidt forskellige kunstnere, som alle forholder sig til Dantes fortælling om rejsen fra helvede til himlen; Den guddommelige Komedie. Billedrejsen i efterlivets […]
Læs mereKatarzyna Handzlik + Krzystof Marek Bak
Nummer 121 og 122 i udstillingsrækken Nutidens Exlibriskunstnere er med to yngre exlibriskunstnere fra Modern Exlibris Research Studio (Kunstakademiet i Wroclaw). Om kunstnerne: Katarzyna Handzlik er uddannet fra Kunstakademiet i Wrocław, Polen (post.doc samme sted). Hun er ansat som professor på universitetet i Schlesien, hvor hun driver sit eget fagstudie. Desuden var hun med til […]
Læs mereWe Are All Connected
Fernisering d. 13. november fra 11-13. Elever fra tre forskellige folkeskoler i Frederikshavn har deltaget i den globale fredsplakatkonkurrence med temaet ‘Vi er alle forbundne’. Fred og forbundethed er udsagn, vi hellere end gerne støtter op om. Derfor udstiller vi fredsplakaterne på Gallerigangen på museet i perioden november-december. For overskuelighedens skyld har vi delt de […]
Læs merekunsten at cykle til Paris
FERNISERING: Lørdag d. 23. oktober fra 14.00 – 16.00. Kunstneren er til stede på ferniseringsdagen. Åbningstale v/Eric Kaare. I efteråret 2021 lægger den svenske billedkunstner, Ian Rusth, vejen forbi Frederikshavn Kunstmuseum. På sin færd over havet har han medbragt et væld af farverige, sprudlende og livsglade malerier og litografier, der bliver udstillet i perioden 23. […]
Læs mereChristian Krätz
Som en del af udstillingsrækken ‘Nutidens exlibrissamlere’ viser museet samleren Christian Krätz´ mangeårige samlerinteresse. Krätz følte i sit tidlige liv præstekaldet iden for den katolske kirke, men som han selv udtrykker det ‘stod cølibatet mig i vejen’. Den religiøse interesse har han dog taget med sig, hvilket afspejles i samling: Motiverne kredser for størstedelens vedkommende […]
Læs mereErkin Keskin
Den tyrkiske grafiske kunstner, Erkin Keskin, udstiller 25 små grafiske mesterværker på Gallerigangen i september og oktober. Keskin arbejder med sansesammenblanding i sine grafiske værker. Han siger selv: Det vigtigste udgangspunkt for mit arbejde er lyde. Mens jeg undersøger lyd som et koncept, forsøger jeg at udtrykke den lydopfattelse, der dannes i mit sind, sammen […]
Læs mereThere Is a Line
Udstillingen er en undersøgelse af de inviterede kunstnernes forhold til tegning; tegning som begreb og tegning som det man kunne kalde ’kunstens urmedie’. De deltagende kunstnere spænder bredt i deres praksis (og alder, ikke mindst), men er inviteret ud fra en ikke-artikuleret fornemmelse af sammenhæng og sammenstød i deres overordnede praksisser. Udstillingen er en rejse […]
Læs mereDET MENNESKELIGE UDTRYK
Agnete BrinchDet menneskelige udtryk er en naturlig forlængelse af kunstprojektet Kvinder der forandrer verden, hvor missionen er at lave tidløs kunst om kvinder, der forandrede verden og til stadighed forandrer verden for vores og kommende generationer. Min ambition som kunstner, er at understøtte FN´s femte af i alt sytten verdensmål; at fremme kvinders og pigers […]
Læs mereGENTAGELSENS ANATOMI
Jens Galschiøt er i byen med udstillingen ‘Gentagelsens Anatomi’. Han er pissesur og han har taget sin fuckfinger med! Udstillingen undersøger gentagelsens anatomi og den navnløse masses bevægelser – det er en blanding af skulptur, installation og en løftet, humanistisk fuckfinger til alle de ting i verden, der gør mennesket ansigts-, navn- og stemmeløst. Alt […]
Læs mereKALENDER BUND GELSENKIRCHENER KÜNSTLER e.V. 1968
Søren Lehmann Rasmussen er født og opvokset i Frederikshavn, og flyttede til Læsø i 1961. Han blev i meget ung alder interesseret i kunst, og lærte gennem årene mange kunstnere at kende. Allerede som barn begyndte han at samle på billeder af kendte kunstværker og købte tryk, litografier og træsnit. Frederikshavn Kunstmuseum udstiller en tysk […]
Læs mereSTORM & STILLE
Frederikshavn Kunstmuseum indleder det nye år festligt og farverigt med en stor alsidig udstilling af den lokale billedkunstner Anne Marie Johansen. Gennem malerier, skitser, tegninger, illustrationer, skulpturer og meget mere vises kunstnerens udvikling fra legebarn til målrettet kunstner. Anne Marie Johansen (f. 1968), som er autodidakt og arbejder på flere plan, har de sidste ca. […]
Læs mereFIGURATION I RUM
Udstillingen på Frederikshavn Kunstmuseum viser eksempler på hvad der har optaget Keld Moseholm som billedkunstner gennem tiden. Fra det sete og sansede, fra croquis tegninger og skitser til portrætter og naturalistiske skulpturer – til de mere filosofiske og ekspressive – nogle gange surreelle og absurde skulpturer, hvor han bruger den lille runde figur som en […]
Læs mere#DANSK
Hvad er typisk dansk?, spørger kunstneren Artpusher og placerer begrebet bagved det allestedsnærværende hashtag (engelsk)/havelåge (dansk), som mange bruger til at opdele verden i overskuelige kategorier med i 2020. Er det lakrids eller marinerede sild på rugbrød anrettet på musselmalet porcelæn fra Royal Copenhagen? Måske er kongefamilien og Dannebrog noget typisk dansk? Hvorvidt det er […]
Læs mereLYS & FORM – fra det norrøne
For at finde begyndelsen må vi gå langt tilbage. Fra 2020 spoler vi tiden tilbage til altings begyndelse, hvor guds ånd svævede over vandene og alting befandt sig i zonen mellem lys og mørke. Dengang drømte ingen om ord og tal, om skibe af jern og flyvende maskiner, fotoapparater, papir, flinteøkser, kvantemekanik og ånden selv […]
Læs mereEMBRACE THE DARKNESS
Med et fælles afsæt i graffitikunsten inden deres indtræden på den etablerede kunstscene har Holm og Mikkelsen skabt det perfekte fundament til en fælles udstilling, hvor deres respektive tematikker kommer til sin ret hver især. Holm har fra den spæde begyndelse haft fokus på ikke-sjældent marginaliserede mennesker – nationalt og internationalt – ligesom eksistentielle spørgsmål […]
Læs mereLYT TIL LIVETS SANG
Agnete Brittasius debuterede på Den Frie i 1967 og har siden da arbejdet konsekvent og fokuseret på at at aflure leret dets hemmeligheder – blandt andet ved legende og nysgerrigt at undersøge utraditionelle sammensætninger af forskellige materialer; ler, træ, plastic, glas, krystal, bronze, guld og tekstil samt udvikle egne – og umiddelbart naturstridige – brændingsteknikker. […]
Læs mere