Karl Bovin
Karl Bovin er uddannet på Kunstakademiet i København i 1931 under Sigurd Vandel og Aksel Jørgensen.
Debuterede på Kunstnernes Efterårsudstilling i 1932. Bosatte sig i slutningen af 1920’erne i Odsherred sammen med vennen Kaj Ejstrup, hvor han blev en markant personlighed i gruppen af Odsherredmalere. Senere kom malerne Viggo Rørup og Victor Brockdorff til, og man arbejdede i nogle år i et kunstnerfællesskab.
Karl Bovin tog i 1929 til Spanien, og den fremmede byggestil, bjergene og lyset gav ham en langt større frihed i malerarbejdet og peger fremad mod de arabiske billeder i 1950’erne og 1960’erne.
I perioden 1956 – 65 deltog han i P.V. Globs arkæologiske ekspeditioner til Bahrain, og disse rejser til de arabiske lande med varmen, det tørre sand og de brændte farver fik en helt ny side frem i hans værker.
I 1957 blev han tildelt Eckersberg Medaljen og i 1973 Thorvaldsen Medaljen.
Karl Bovin dyrkede landskabsmaleriet gennem hele livet fra “mørkemaleriet” i begyndelsen af 30’erne til det lyseste lyse med en friere penselføring og fin musikalitet i billederne. Landskabsbilledernes særlige kendetegn er høj horisont, fravær af figurer og stor følsomhed overfor de forskellige vejrfænomener. Bovin var et musikalsk menneske, der kunne spille på mange forskellige instrumenter. I ungdomsfilmen “En blandt mange” (1961) står han på rollelisten som klarinetspiller.
Frederikshavn Kunstmuseum rummer i dag 145 værker af Karl Bovin, hvor grundstammen er de syv store malerier, som Bovin malede til Frederikshavn Bibliotek i 1941, financieret af Ny Carlsbergfondet, deponeret på Frederikshavn Kunstmuseum.
Karl Bovin døde 13. februar 1985 i Ordrup i Odsherred og ligger begravet på Fårevejle Kirkegård.
Her vises et udvalg af samlingen.