menu

Presse

Frederikshavn Kunstmuseum har fået ny leder. Christian Andersen vil forvandle kunstmuseet til et moderne forsamlingshus. “Frederikshavn Kunstmuseum må hellere være en transithal end et kapel”, mener han.

Christian Andersen er ny daglig leder for Frederikshavn Kunstmuseum. Han er født og opvokset i Frederikshavn, men har i en årrække boet i København, hvor han arbejdede som journalist og kommunikationskonsulent. Nu bor han i Skagen.

Frederikshavn Kunstmuseum fylder 50 år om fire år. Hvad er dine visioner for museet?

– Museet skal være for alle, og der skal være liv. Vi kunne blive bedre på begge områder. Det kunstneriske niveau skal vi ikke gå på kompromis med, men billeder på væggen er ikke nok. For at tiltrække flere frederikshavnere og byens gæster skal vi lægge rammer til foredrag, koncerter, events, smagninger og meget andet – ligesom andre museer, som har fulgt med tiden. Kald det bare et moderne forsamlingshus, siger Christian Andersen.

Han vil også lave en årlig Kunst & Biergarten-event med øl og hapsere i Museumshaven og diverse kunstneriske indslag på museet.

– Museet må også gerne komme ud til folk. For tiden har vi blandt andet en aftale om udstilling på Frederikshavn Sygehus og et kombineret digt- og kunstprojekt for gymnasieelever sammen med Poesiparken og Frederikshavn Gymnasium.

Risikerer kunsten ikke at blive glemt med biergarten, musik og events?

– Nej, tværtimod. Jeg tror, at flere frederikshavnere får øjnene op for kunst – og at der overhovedet er et kunstmuseum i byen. Et moderne kunstmuseum bliver nødt til at opfinde sig selv med nye initiativer. Billeder på væggene er altså ikke nok. Frederikshavn Kunstmuseum må hellere være en transithal end et kapel.

Christian Andersen mener, det er vigtigt, at en by som Frederikshavn har et kunstmuseum.

– En talemåde lyder: Livet er kort, kunsten er lang. Det gælder også for frederikshavnerne. Kunst rækker ud over hverdagen. Uden at blive for højstemt kan man sammenligne kunst med kirken. Ligesom kirken giver kunst mennesket noget, der ligner et svar på de svære spørgsmål. Jeg synes, at en moderne by som Frederikshavn har brug for et kunstmuseum for med den tyske dramatiker og forfatter Bertolt Brechts ord: Kunst er en luksus, som mennesket har brug for.

Og Christian Andersen fortsætter:

– At tilbyde borgerne i Frederikshavn et velfungerende kunstmuseum, handler egentlig ikke om Frederikshavn Kunstmuseum, men om Frederikshavn, om byens selvforståelse, om at vise sig stolt frem som en moderne by med en lang historie. Frederikshavn Kunstmuseum er et showroom for Frederikshavn.

https://www.kanalfrederikshavn.dk/vis/nyhed/billeder-paa-vaeggen-er-ikke-nok-kunstmuseum-skal-vaere-et-moderne-forsamlingshus

Kanal Frederikshavn 22.04.2024