& Exlibrissamling

29. juni til 24. august 2019

Fernisering 29. juni kl. 14

Lena Amstrand

”Jag bor på en liten ö utanför Göteborg. Jag älskar att måla utefter hela den svenska och norska västkusten,  vid vattnet eller på vattnet i en båt. Vädret är alltid så viktigt har ute, blåsten. sikten och fukten påverkar allt och skiftar hela tiden. Det vill jag måla.
Akvarell är så bra till att skildra ögonblick: när vädret skiftar, när ljuset kommer tillbaka efter ovädret, kvinnans huvud som rycker till alldeles innan hon faller i sömn. Djur och fåglar som rör sig och plötsligt bildar en spännande komposition, ljusreflexen som plötsligt glimmar på den regnvåta stenen.”

Kjersti Eliassen

Jeg er utdannet på malerlinjen ved Statens Kunstakademi, Oslo, og har jobbet med akvarell de siste 19 årene. Jeg bruker landskapet som motiv, gjerne med innslag av mennesker, hus eller dyr, og er opptatt av den poetiske og meditative stemningen. I bildene jeg viser her jobber jeg med bylandskapet, med inntrykk fra Roma. Jeg prøver å se bakenfor byens larm og turisthorder og søker en ro i det historiske, men pulserende og urbane landskapet.

Morten Gjul

Morten W. Gjul (f. 1973) bor og arbeider Bergen, men er opprinnelig fra Gyl i Tingvoll kommune. Han er lærerutdannet, og har sin kunstfaglige utdanning via kurs og samarbeid med noen av Nordens største akvarellister: Arne Isacsson, Lars Holm, Peder Mauseth og Morten Paulsen.
“Jeg synes livet kan være overveldende. Å male landskap, eller rettere sagt erindringer om landskap, er for meg et forsøk på å skape en balanse i det hele. Min barndom og oppvekst er preget av nærhet til naturen og har påvirket mitt valg av uttrykksform. Jeg forsøker å formidle hengivenhet og begeistring, men også angst, utilstrekkelighet og ensomhet i møte med de uforutsigbare naturkreftene. Viktigere enn gjengivelsen av landskapet blir derfor trærne, himmelen og havet symboler på livet selv…”
Han har deltatt på hundrevis av utstillinger i inn og utland, og har mottatt en rekke stipender/utmerkelser. I 2015 ble han er tildelt Fosen-stipendet og i 2018 Sula-stipendet. Morten har representert Norge under flere akvarellbiennaler bl.a. på Island, i Italia, Sveits, Serbia og sist i Mexico og Danmark i 2015.
Nordisk lys, forlatte hus, gold natur og menneskers forhold til naturen og naturkreftene, har preget hans bildeverden. Natur-motivene kan sees som symbol for mellommenneskelige og sjelelige drama.
Morten er en ettertraktet kursholder i inn og utland, bl.a. for Nordiska Akvarellmuseet i Sverige og Nordens største kunstmagasin Kunst. Har også vært instruktør ved Midt-Nordisk Kunstfestival og ved Reykjavik kommunes kunstner-fellesskap Korpulfstadir. Han er innkjøpt av flere kunstforeninger, offentlige bygg og kommuner rundt i Norge.

Petri Hytönen

Petri Hytönen (f1963) bor och arbetar i Borgå. Han utexaminerades som MFA från Bildkonstakademin i Helsingfors 1988. Han har arbetat som lektor i måleri på bilkonstakademin 2009-2014. Han är grundande medlem i konstgruppen Glädjemännen och i Galleria Rankka. 2001 tilldelades han ett tredjepris i Carnegie Art Award. Han har hållit ett flertal separatutställningar och deltagit i grupputställningar både i Finland och utomlands. Han är representerad i bl.a. följande samlingar: EMMA, Göteborgskonstmuseum, Helsingfors konstmuseum, Malmö konstmuseum, Nordiska akvarellmuseet, Saastamoinen, Nationalgalleriet-Kiasma, Stiftelsen Pro Artibus, Uppsala konstmuseum och Wihuri
I sitt konstnärliga arbete har Petri Hytönen ofta avbildat simmande, gungande eller flygande människor. Hans “svävande” människor är varken bundna till naturlagar eller rättsnormer, de blir mer eller mindre en inkarnation av den fria människan och hennes innersta drömmar och fantasier. Hytönens måleri är som process också mycket fritt flygande. Hytönen är en orädd konstnär som rör sig fördomsfritt i måleriets domäner. Han ser måleriets möjligheter och påvisar om och om igen att måleriets gränser enbart utgörs av målaren själv. Han blandar akvarell, sprutmåleri, teckning och fotografi med humor, psykedelia, natur, detaljer ur vardagen och konsthistoriska referenser. Till utställningen har han gjort tredimensionella, mobil-liknande, modulära akvarellmålningar i vilka han lyfter fram människan och de moralfrågor som hon ständigt konfronteras med. Hytönen spräcker systematiskt de bubblor som de enskilda individerna konstruerar runt sig. Medan en har luft under vingarna störtar en annan rakt ner mot den oförsonliga marken. En nästintill osynlig men central karaktär i utställningen är grottmänniskan; den primitiva förfadern som i generation efter generation lever vidare i oss. Trots att människan utvecklas och går vidare med att skapa traditioner, kulturer, religioner och rättssnören bär hon ändå alltid med sig djuret, varelsen hon verkligen är, med alla sina fysiska och emotionella begär.
Markus Åström – Curator

Lotte Lambæk

Lotte Lambæk kan både være indigneret og inspireret af globale forhold. I denne udstillingen tager hun blandt andet udgangspunkt i mindretal – her nordamerikas indianere og den voldsomme skæbne, de har oplevet. Desuden er både det klasssiske eventyr og atmosfæren fra de nordlige rødder tilstede i mange værker.
Teknikken er ikke klassisk, da den ofte mixes med kridt, kul eller pasteller m.m. Lotte elsker at fortælle en historie, og man deltager ofte i hendes tankemylder og sans for detaljer i billederne.

Morten Paulsen

Jeg har et sterkt forhold til både natur og menneskeskapt miljø. Gjennom akvarellen håper  jeg å synliggjøre positive opplevelser og kritiske betraktninger til den virkeligheten som omgir oss.

Lars A Persson

Jag arbetar framförallt i akvarellteknik, där de urbana landskapen och dess kraftfulla miljöer intresserar mig.
Mina målerier och collage är ofta i större format där motsättningarna berör varandra och förstärker uttrycket i bilderna. Det grova möter det finstilta, det kalla möter det varma, det vattenrika möter det torra o.s.v.
Målerierna/ collagebilderna kan även ses som sammanfattningar eller kanske ”essenser” av för mig särskilt måleriskt intressanta platser och miljöer.

Adam Saks

Jeg interesserer mig for akvarellen som medium da det fungerer som en modpol til mine malerier.
Den maleriske proces bliver næret af vekselvirkningen mellem oliemaleriets mere langtrukne og seje forløb, hvor de enkelte lag i maleriet først skal tørre, før man kan arbejde videre, hvorimod akvarellen henter sit lys fra det hvide papir.
Maleriet og akvarellen befrugter hinanden ved deres modsætninger.
Akvarelfarvernes transparens og den nærmest skitseagtige hurtighed, hvormed en akvarel bliver til virker befriende og åbner op for nye kompositioner og billedekonstruktioner.
Tiden er en åbenlys faktor, der definerer de to værkgrupper og det har altid været min ambition at forsøge at accelererer oliefarvens langsommelighed i retning af akvarellens dynamik.
Temaerne i de to værkgrupper følges ad: stilleben, memento mori, vanitas, flora, barokkens svungne linjer og anatomiske fragmenter i bevægelse.
Ofte blander oliefarvens stædige farvelag på farvelag sig med akvarellens lethed og dermed virker det som man er mislykket med akvarellens grundpræmis.
Et sådanne papirarbejde lægger jeg i første omgang væk men paradoksalt nok opstår ofte nye billededannelser ud af farvepigmenternes ruin og der fremkommer en rummelighed man aldrig kunne planlægge sig til.

Anna Törnquist

Min konstnärsverksamhet inleddes som hobby efter en akvarellkurs hos Hasse Karlsson på Österlen 1999. Sedan dess har den sidan av mitt liv vuxit kontinuerligt med utställningar och egna akvarellkurser, och jag har nu funnit en bra balans mellan arkitektarbetet, kursverksamheten och mitt eget målande.
Jag är mest etablerad som akvarellmålare, men har de senare åren sökt mig nya vägar i olika tekniker, gärna blandade på oortodoxa sätt. Akvarellen får tex ofta sällskap av collage med olika material, som i bildserien ”Stadsliv” som ställs ut på Frederikshavn Kunstmuseum. Just nu arbetar jag mycket med tempera på board och stora gouache-målningar på vindpapp. Jag håller också på att utveckla ett eget förhållningssätt till bilder som i grunden utgörs av koppartryck och bearbetas till monotypier med akvarell, collage och gouache. Ibland varvar jag med akryl- och oljemåleri.
Även mina motivkretsar varierar, liksom abstraktionsgraden. Staden är en återkommande motivkrets, där jag i bilderna funderar över storstaden som arena för mänskligt liv och ställer dess överväldigande skala och slutenhet i relation till den enskilda människans utsatthet. Den åldrande kvinnan har jag haft i fokus under lång tid i en bildvärld som spänner från lättsamma relationskommentarer till närgångna studier av ansikten och rörelsemönster, och, som i bildserien ”Stadsliv”, till den tyngre frågan om hur det är att bli gammal och ensam mitt i folkmyllret.

Katja Tukiainen

Disse PIGER stoler på hinanden. Disse PIGER stoler på moder natur. Disse PIGER overlever.
I Katja Tukiainen´s klare akvareller fremstår hendes PIGER klart på en sort baggrund. PIGERNE leger, snitter og graver. De spørger: hvordan er man en pige? Hvordan er man en dreng?, betyder ens køn overhovedet noget. PIGERNE står altid i Versaler. Sammen med de spraymalede slogans kræver disse PIGER din opmærksomhed med højt humør, humor og kærlighed.
Katja Tukianen har sin Master of Fine Arts grad (2009) fra Academy of Fine Arts in Helsinki og Master of Arts (1996) fra University of Art and Design Helsinki. Hun har også studeret maleri på Accademia de belle Arti de Venezia (1994-95) i den magiske by Venedig, som hun besøgte første gang i en alder af 6 år, og som hun altid vender tilbage til. Katjas arbejder er udstillet siden 1990,erne i Finland og mange andre steder.

Tilmeld dig vores Nyhedsbrev

Sponsorer:

spar_nord_small


cafe_staehr_logo_small


logo_vinsp


nordjyske_bank_small


Restaurant Empire