& Exlibrissamling

29. juni til 24 august 2019

Dimo Milanov, BG – Igor Piacka, SK – Henryk Feilhauer, D – Ramune Kmiliauskaite, LT

Vi er begge fra Holland. Agaath er født i nord, i den kendte oste-by Alkmaar. Jos er født i sydvest, et område er kaldes Sealand. I slutningen af tresserne boede og studerede vi i samme by ved lærerhøjskolen og mødte hinanden den 21. januar 1961. I 1962/1963 planlagde Agaath at afslutte studiet med en kulturel afhandling om exlibris. I den forbindelse startede hendes interesse for disse små kunstværker og Jos besluttede det samme, da han i forvejen var meget kunstinteresseret.
Sammen besøgte de kunstnere og samlere, begyndte at bestille exlibris og opbygge en samling af grafik og exlibris. I 1963 udførte den hollandske kunstner Jan Battermann et grafisk kort i anledning af vort bryllup. I årene 1965, 1966 og 1967 bestilte vi grafiske kort (udført som træsnit) af kunstnerne Gerard Gaudaen, Cees Andriessen og Lou Strik, for at markere fødslen af vores børn.

Peter Petsin, BG – Gennady Pugaschewski, UA – Enrice Riba Adsera, NL – Oleksiy Fedorenko, UA

I 1967 skabte den belgiske kunstner Gerard Gaudaen det første exlibris til Jos. Det var ikke let for en ung familie med tre børn at bruge penge på kunst. Derfor tog det nogen tid, før vi fik mulighed for at bestille exlibris hos kunstnere. Alligevel voksede vor samling lidt efter lidt. Vi har i dag flere end 400 personlige exlibris og vor samling rummer ca. 40.000 exlibris.
I 1988 blev Jos medlem af bestyrelsen i det hollandske exlibrisselskab, Exlibriswereld, og blev ligeledes redaktør af selskabets tidsskrift ’Exlibriswereld’. Han skrev 4 gange årligt artikler om exlibris og exlibris kunstnere fra hele verden. I løbet af de seneste ti år har han til hvert nummer af tidsskriftet organiseret et originalt exlibris af den kunstner, der blev præsenteret. Fire gange om året afholder vi også en auktion, hvor selskabets medlemmer kan indlevere materiale. Det er kun vore medlemmer, der kan byde og købe på auktionen.
At samle er en international interesse og vi har således forbindelse til kunstnere og fra hele verden. Vi modtager besøg og vi besøger dem i mange lande, således f.eks. Rusland, Ukraine, Bulgarien, Litauen og Estland. Ligeledes har vi megen kontakt med exlibris samlere ’World Wide’ og mødes på kongresser og møder i mange lande.

Tilmeld dig vores Nyhedsbrev

Sponsorer:

spar_nord_small


cafe_staehr_logo_small


logo_vinsp


nordjyske_bank_small


Restaurant Empire