3. november til 15. december 2018

Helt tilfældigt hørte jeg i begyndelsen af 90erne noget, som jeg blev oprørt over. I min omgangskreds fortalte nogen begejstret om et besøg i et atelier i Klaipeda/Litauen. Kunstneren Augustinas Virgilius Burba’s arbejder, også i små format, efterlod et dybt indtryk, og man havde lovet kunstneren en udstilling i Tyskland. Efter en nærmere undersøgelse blev tanken dog skrinlagt. Kunstneren fik ikke noget at vide. Derfor forsøgte jeg mig med opgaven, og efter flere forgæves forsøg lykkedes det mig at arrangere en udstilling med A.V. Burba og hans hustru Gliedrè (grafik og keramik) i Köln og Siegburg. Som tak forærede A.V.Burba mig mit første exlibris.
Mit sociale engagement ved siden af andre familiære opgaver gav mig faktisk ikke tid til at starte på noget nyt.
På grund af min mands arbejde boede vi fra 1984 til 1987 i Jeddah, Saudi Arabien. I disse år beskæftigede jeg mig intensivt med kulturhistoriske temaer, arabisk kalligrafi og miniaturemaleri. Disse områderne passede perfekt til exlibris kunsten. Disse små kunstværker har jo udviklet sig til en tematisk interessant selvstændig kunst, som jeg kendte som ejermærker i bøger, først og fremmest i klostre. Min nysgerrighed, min interesse, blev vækket og siden 1999 har jeg været medlem af det tyske exlibris selskab.
Thaddeuz Szumarsky forenede, i min første bestilling af et exlibris, mine mangfoldige og modsætningsrige indtryk fra de lange rejser gennem Mustang. Jeg blev forbløffet over kunstnerens kraft, omsætning og fremstilling, uden enhver anvisning fra min side. Samtalen med kunstneren og beskæftigelse med hans ideer fascinerer mit den dag i dag, og får mig til at sætte mig ind i den kulturhistoriske baggrund af et tema.
Forskellige kunstnere har i den mellemliggende tid omsat ‚mine‘ temaer på deres egen imponerende måde. For mig var et tema som ’Den lille Prins’ interessant; men som født i München er jeg en begejstret tilhænger af Carl Orff: Carmina Burana. En debat om død, sorg og tidens forgængelighed er et vigtigt tema. Til min glæde fik jeg altid fat i gode kunstnere: S.O. Hüttengrund, den store polske kunstner Wojciech Jakubowski, naturligvis A.V. Burba og Ivan Rusachek, Jakovenko, den enestående kunstner fra Nepal, Upadhaya Grela, tjekkiske kunstnere, som Katarina Vasicková, som gennem samtaler med empati og kunnen skabte deres egne kunstneriske værker.
I løbet af min samleraktivitet viste det sig, at kontakten til andre samlere var lige så vigtige, for ikke at sige endda måske vigtigere. Med stedse større glæde rejser jeg til diverse møder og bliver her trukket ind i en verden fyldt med exlibris, nyder diskussionen om de forskellige kunstneriske arbejder og det, de udtrykker.

park_hotel_small