& Exlibrissamling

16. september til 20. december 2017

Pencho Koulekov, BG – Vera Stanishevskaja, EE – Pavel Hlavaty, CS – Wojciech Jakubowski, PL

På grund af Erika Selles svigtende syn er denne tekst baseret på en samtale under det tyske exlibrisselskabs årsmøde 2017 i byen Paderborn.

”I 1984 blev Andreas Selle inspireret af sin onklen, Christian Selle, der var exlibrissamler, til ligeledes at samle på exlibris. I starten drejede det sig om små ‚bogkorrekte‘ træsnit af f.eks. Hermann Huffert og Herbert Stefan Ott, senere kom der mange russiske og polske kunstnere til. Med tiltagende begejstring begyndte han at beskæftige sig med bestemte motiver, således det mytologiske tema ’Leda og Svanen’, et emne han forblev tro overfor mange år frem. Med spænding modtog han posten, for at se på udkast og diskutere dem med kunstnerne.
Selvfølgelig kom der andre temaer som f.eks. Zodiak (Dyrekreds), storartet skabt af Sergey Udowitschenko, ligesom dennes Tarotkort. Kunstnere som David Bekker og Hedwig Pawels har skabt indfølende og vellykkede raderinger, der har forfattere og malere som tema.
Der kom bestillinger til kobberstikkere som Oswin Volkamer og Wojciech Jakubowski, Tadeusz Szumarski og Lembit Löhmus, Robert Baramov og Batakov.
Det blev til flere motiver og kunstnere, således at Erika Selle, som en slags sekretær, måtte forsøge at få orden i den efterhånden ganske omfattende samling. Samtidig udarbejdede hun sammen med Isolde Kern og Elke Schutt-Kehm en Exlibrisverzeichnis Mathilde Ade. Dette arbejde var en øjenåbner og hun begyndte med støtte af Andeas Selle at opbygge en motivsamling, som skabte megen glæde.
Vigtigt var møderne med Ursula Rieve, som gerne delte ud af sin omfangsrige viden på området og også Dr. Gerhard Kreyenberg, sikkert en af de bedste kendere på området. Endnu vigtigere end at samle på exlibris var dog samværet med venner, samlere og kunstnere. Mange samtaler om teknik, motiv, kunstner m.v. førte til nyt viden og mange bestillinger. Der opstod venskaber, som udviklede sig i løbet af tiden og som eksisterer den dag i dag.
At støtte unge kunstnere gennem bestillinger eller køb af exlibris var vigtigt og nødvendigt, for at sikre deres eksistens og holde interessen for exlibris ved lige.
I ’In Memoriam Andreas Selle’ exlibris af Andreas Raub gengives hjembyen Liegnitz (nu Legnice) markante bygninger og et exlibris af Olaf Gropp med motivet af et forladt og nedslidt skib, der er strandet ved mørke klipper, markerer tabet.
Mange kunstnere har skabt smukke fælles exlibris for ægteparret Erika og Andreas Selle og danner et overblik over nutidens niveau af denne vidunderlige del af den bildende kunst. Her finder vi også stort set samtlige grafiske teknikker og et bredt udvalg af gode kunstnere fra mange lande: Leo Bednarik, Willy Braspennincx, W.N. Chishnjak, Jerzy Druzycki, Vasyl Fenchak, Sascha von Hagemeister, Karl Georg Hirsch, Pavel Hlavatý, Hermina Horvarth, Susanne Hüsken, Sergiy Ivanov, Semjon Ivensky, Jurij Jakovenko, Harry Jürgens, Jenny Katelieva, Andrij Kens, Peter Kočak, W.W. Kortowitsch, Elly de Koster, Pencho Koulekov, Joris Mommen, Luise Neupert, Ant Odehnal, Norbert Ott, Reutow, Paolo Rovegno, Jens Rusch, M.M. Werscholanzew, Krystyna Wojčik und A. Wozny.
Efter Andreas Selles død bestilte Erika Selle errindrings-exlibris hos Liugaila, Sustow, Rusachek, Kublik und Raub.

Tilmeld dig vores Nyhedsbrev

Sponsorer:

spar_nord_small


cafe_staehr_logo_small


logo_vinsp


nordjyske_bank_small


Restaurant Empire