& Exlibrissamling

6. maj til 17. juni 2017

Egbert Herfurth, D – Alexandra von Hellberg, I – Rainer Ehrt, D – Annette Frizsch, D

Omkring årtusindeskiftet besøgte min hustru og jeg endnu engang sommerfesten og ”den åbne dørs dag” på borg Giebichenstein, kunsthøjskolen i byen Halle.
Oprindeligt ville vi kun besøge de forskellige atelierer i professor Göbel’s klasse for billedhuggerkunst, for at se nærmere på de studerendes arbejder. På dette tidspunkt samlede jeg moderne kunst-medaljer.
Men tilfældet ville, at vi også kom i atelierer hos grafikere og bogdesignere og jeg faldt omgående for de grafiske arbejder af den studerende Susanne Theumer.
Heureka – DETTE var begyndelsen af min samling af moderne grafik, her specielt exlibris. De første motiver var forfattere, derefter temaer vedrørende min profession, apoteker, alt omkring døden, sygdom, så som dødedansen og fremstillinger af apokalypsen.
Med ankomsten af vores mops Darwin i slutning af 2008 kom mit tredje motiv: alt omkring mopsen, naturligvis også sammenknytningen af mops og døden. Disse temaer er også gældende den dag i dag, bortset fra apoteket. Siden 2015 har vi (gudskelov!) været pensionister og beskæftiger os kun med børn, børnebørn, haven, hund og rejser, – og for ikke at glemme: de skønne kunster!
Nu lidt om kunstnerne! Ligesom førhen med de moderne kunst-medaljer ville jeg også indenfor exlibris begrænse mig til de I DAG levende kunstnere. Da Halle, Leipzig, Dresden og Berlin er mit ”kunstneriske hjemmeområde”, hvad var så mere nærliggende, end at få derboende kunstnere til at skabe exlibris til mig.
Susanne Theumer var den første, efterfulgt af søsteren Claudia Berg, der bor i Halle. Herefter fulgte bestillinger til Bettina Haller fra Chemnitz, Andrea Lange, Bettina Rulf, Katrin Prinich-Heutzenröder, Inka Grebner og Irina Rössler fra Uckermark, Karl-Georg Hirsch, Burkhard Aust, Helmut Brade, Frank Eiβner, Horst Hussel, S.O. Hüttengrund, Peter Israel, Thomas Löhning, Harry Jürgens, Norbert Salzwedel, Eva Natus-Salamoun, Robert Schmiedel, Anya Triestram, Tim von Veh, Frank Wahle, Rainer Ehrt, Regina Franke og Madeleine Häublein.
Blandt de få vesttyske kunstnere tæller først og fremmest Andreas Raub, efterfulgt af f.eks. Heike Küster, Eva Aulmann og Susanne Smajic.
Men nu til min hustru Evelyn!
Efter at jeg i april 2006 havde besøgt det tyske exlibris selskabs årsmøde, og min hustru i efteråret var udsat for en alvorligt ulykke, besluttede hun at deltage i min hobby. Hun havde ikke længer lyst til at være en ”surmulende arbejdsbi” alene hjemme, for at passe apoteket.
Hurtigt havde hun fundet sit samlertema: ”stjernestunder i mit liv”. Dertil hørte først og fremmest vores tre børn, især godnat sangene, som hun opsøgte værelserne med, men også kunst, teater og ”klassisk litteratur”.
Hun kontaktede først og fremmest de samme kunstnere som jeg, men fandt også nye som f.eks. Egbert Herfurth, Josef Werner og Natalija Černetsova. I løbet af de seneste 10 år har hun fået skabt 50 exlibris med sit navn.
Vi glæder os allerede nu til endnu mange dejlige år med samle- og bytteaktivitet!

Evelyn & Wolfgang Wissing (med Mops Darwin)

 

Tilmeld dig vores Nyhedsbrev

Sponsorer:

spar_nord_small


cafe_staehr_logo_small


logo_vinsp


nordjyske_bank_small


Restaurant Empire