& Exlibrissamling

22. oktober til 17. december

 hjemmeside_4i1

….Exlibris, hans lidenskab

Jeg, årgang 1948, (gift, to børn, stolt bedstefar) er ganske vist ikke født i Ruhrdistriktet, men er opvokset her siden jeg var fire år, gået i skole, har studeret, arbejdet, og er også blevet her som pensionist. Således vil jeg gerne præsentere mig som et barn af og fortaler for Ruhrdistriktet.
Igennem mit arbejde som civilingeniør har jeg blandt andet beskæftiget mig med planlægning og byggeri af fossile kraftværker i ind- og udlandet.
På en eller anden måde har jeg altid været en ven af kunsten, af skønne ting. I løbet af 70-erne begyndte jeg at interessere mig for grafik, specielt raderinger med vægt på motiver, som beskæftigede sig med mineindustrien i Ruhrdistriktet. Efter 40 års aktivitet som samler har jeg efterhånden opbygget en af de største private samlinger på området. Blandt de mange grafiske arbejder fandt jeg også exlibris med dette motiv af f.eks. kunstnere som Sepp Frank, Adolf Kunst og Alexander Eckener, som jeg med begejstring indlemmede i min samling.
Exlibris husker jeg fra min ungdom, som små farverige blade, der blev opbevaret i en dertil passende æske. Der var tale om universal-exlibris, hvor ejerens navn var påført med sirlig skrift.
Mangfoldigheden så jeg dog først, da jeg mere eller mindre tilfældigt i 1997 deltog i et exlibris-årsmøde i byen Haltern. Det var en omtale i dagspressen om dette møde, hvor der også var planlagt en udstilling af kunstneren Bruno Heroux, som gjorde mig interesseret. Kunstneren havde i 20erne skabt en række grafiske arbejder for handelskammeret i Thüringen, og disse ejer jeg en del af.
Industrigrafik af Heroux var naturligvis ikke en del af udstillingen, men den var en smuk præsentation af hans exlibris, og med en meget fin indføring af Dr. Emil Kunze. Jeg har i de efterfølgende år haft mange gode samtaler med denne vidende samler og byttet mange exlibris indtil hans død.
Min interesse var vakt. To år senere blev jeg medlem af det tyske exlibrisselskab, ikke mindst på foranledning af Birgit Göbel-Stiegler. Mine første exlibris blev skabt af den unge kunstner Andreas Raub, som jeg lærte at kende og blev begejstret for hans grafik. Der er tale om smukke exlibris med relation til distriktets industri, og de første exlibris har motiver med baggrund i mineindustrien. Foruden denne, af mig meget værdsatte, kunstner har jeg indtil nu exlibris fra 25 kunstnere, hvoraf fem har skabt deres første exlibris til mig.
Mit foretrukne ønske ved en bestilling er motiver fra Ruhrdistriktet og andre relationer til mit arbejde, men jeg er altid åben for ideer eller forslag fra kunstnernes side.
Bortset fra exlibris er jeg også interesse i beslægtede områder så som lykønskninger til årsskiftet, bryllup, fødselsdag eller jubilæer. Særlig glad er jeg for min samling fra tiden 1900-1930 og til mine foretrukne kunstnere hører bl.a. Otto Ubbelohde, Robert Budzinski og Hanns Bastanier. Men også andre kunstnere har min interesse, så som Sepp Frank, Walter Helfenbein, Bruno Heroux, Adolf Kunst eller Hubert Wilm.
Heldigvis findes der også exlibris af så storartede kunstnere som Max Klinger, Emil Orlik og Heinrich Vogeler i min samling. Desværre er det på dette område meget vanskeligt at øge samlingen gennem bytte.
Der findes dog også det man kan kalde ‚samlerheld‘. Således kunne jeg i et antikvariat i Barcelona købe et exlibris af Heinrich Vogeler til Otto Blendermann. I en bog, købt for et rimeligt beløb, var et exlibris af Emil Orlik til Konrad Pfeiffer, en signeret radering. Dette exlibris har tilsyneladende aldrig været offentligt tilgængeligt og findes heller ikke i Orlik-kenderen Heinrich Scheffers bog ‚Die Exlibris des Emil Orlik‘ (1992). Han er dog nu orienteret.
I løbet af de år, jeg har været medlem af DEG (det tyske exlibris selskab) har jeg stiftet bekendtskab med mange kunstnere og samlere og ført mange interessante samtaler angående motiver, udkast, oplag osv. Dertil kommer selve forøgelsen af samlingen gennem bytte-aktivitet og det sociale samvær indenfor et fælles område: kærligheden til exlibris!

Tilmeld dig vores Nyhedsbrev

Sponsorer:

spar_nord_small


cafe_staehr_logo_small


logo_vinsp


nordjyske_bank_small


Restaurant Empire