12. marts til 23. april 2016

Egbert Herfurth, D - Elly de Koster, NL - Ladislav Rusek, CZ - Hedwig Pauwels, B

Egbert Herfurth, D – Elly de Koster, NL – Ladislav Rusek, CZ – Hedwig Pauwels, B

Først Werner, fordi det var ham der begyndte med at samle exlibris.
Werner: siden jeg lærte at læse, har det været min lidenskab. Således forvandledes en landsbydreng (fra en landsby i Rothaar bjergene i det sydvestlige Westfalen) efter studieårene til en bibliotekar med slutstadiet direktør, siden universitetslærer og professor for bibliografi og bogvidenskab. Den ivrige læser var havnet i bøgernes ’drømmeverden’.
Vi springer hen over de vanskelige år efter krigen, hvor ’drengen’ først skulle lære noget ’ordenligt’. Resultatet: pladesmed og lastbil-chauffør, efterfulgt af studentereksamen og studium. Der var kun en kort vej for en bibliotekar fra bibliofili til exlibris. Gamle og smukke bøger blev samlet, medlemskab i bibliofile selskaber, næstformand i Gesellschaft der Bibilophilen. Det første exlibris blev skabt af ’en mester i denne kunst’, Hermann Huffert, Tyskland. Det viser en middelalderlig skriver (mine forfædre fra landsbyskrivere). Som exlibrist er jeg en ‚seriegerningsmand‘. Til min række af ’ung-dommens yndlingsbøger’ er Hedwig Pauwels min kunstner, til sagn og eventyr benytter jeg Egbert Herfurth, Andreas Raub til ’Sagn og legender fra Köln’, Harry Jürgens til min samling med bogkunstnere og bibliofile udgaver. I efteråret 2014 har jeg overdraget min centrale exlibrissamling til universitetsbiblioteket Köln. Den højtidige ceremoni blev afholdt i forbindelse med min 80års fødselsdag i foråret 2015.
Hannele: Hun var med fra starten. Gymnasielektor i engelsk og fransk. Allerede som ung kunstinteresseret (hendes forfædre var kunstnere (Hermann, Mesmer, Wocher) eller arkitekter med kunst-neriske talenter. Hun deltog i mine bestillinger og skabte sin egen samling med Elly de Koster som en meget skattet kunstner med over 250 af hendes exlibris. Hendes Käthe Kruse exlibris af Hedwig Pauwels har sin egen historie. Hannele er født i Breslau og ved russernes indmarch 1944/45 måtte moderen og de to døtre flygte, faderen var soldat. Hun reddede sin elskede Käthe Kruse dukke med sig vestpå og ejer den også den dag i dag.
Resultetet: Exlibris har beriget vores liv, har betydet mange glæder og oplevelser med denne skønne kunst i det lille format, – men har først og fremmest skabt mange venskaber og møder med andre ligesindede.