Det begyndte med en uglebroche

16. januar til 5. marts 2016

alice-aeberhard-kieliger-3i1

Alica Aeberhard, D – Josef Werner, D – Thomas Wüthrich, CH – Erika Lewandowski, D

Allerede som barn var jeg fascineret af ugler. De fleste af disse fugle er skumrings- eller nataktive. Det er ikke let at iagttage dem og har derfor aktiveret menneskenes fantasi og medført overtro. Ugler er eller har været symbol for visdom, klogskab, udsyn, – men også uheld, sygdom og død. Hos nogle indianer er de hjælpsomme ledsagere ved overgangen til dødsriget. Disse store modsætninger er forbløffende og så vidt jeg ved enestående. Jeg har allerede tidligt samlet sagaer og historier om ugler og da min mand forærede mig den første broche med ugler, blev mit samler-gen aktiveret. Herefter samlede jeg ugler af forskelligt materiale og fra mange kunstnere, heriblandt også mange papirarbejder. Da jeg på dette tidspunkt ikke kunne finde exlibris med ugler, tegnede jeg egne exlibris.
Omsider fik jeg kontakt til en anden samler med interesse for ugler og min interesse og glæde for denne grafiske klejnkunst fik et nyt indspark. Det viste sig dog ret hurtigt, at et interesseområde som ugler i exlibris kunsten var noget ensidigt. For bedre at kunne bytte, måtte jeg udvide samlerinteressen. Som bibliotekar har jeg altid læst både gerne og meget, derfor var det nærliggende at vælge motiver som at læse, bøger, klassiske litterære figurer fra romaner, teaterstykker, eventyr og børnebøger samt forfattere og tilføje dem inden for mit samleområde. Dertil kom også illustrationer til digte samt Pegasus – den litterære symbolhest.

Da vi ved et tilfælde på en julebasar 2009 i Zürich fandt en mappe med 76 exlibris, fik jeg den af min mand som en julegave. Der var 65 arbejder af A. Kunst (1882-1937), som påvirkede mig gennem deres alsidighed. Så begyndte jeg omgående også at samle enkelte kunstnere. Ved siden af A. Kunst er det først og fremmest kunstnere fra Schweiz og, som nyeste supplement, exlibris med temaer som ’Memento Mori’ og ’Dødedans’. I mellemtiden er jeg blevet bestyrelsesmedlem af exlibris selskabet (SELC) i Schweiz og medlem af det tyske exlibris selskab (DEG). Begge selskabers publikationer finder jeg yderst interessant og informativ. Jeg tænker også gerne tilbage på, med hvilken hjertelighed jeg blev modtaget i begge selskaber samt ikke mindst hvor meget ’gods’ jeg blev foræret.
Kontakten til andre samlere fulgtes snart op med exlibris kunstnere, og dermed ønsket om at få et exlibris med et emne jeg valgte. Jeg er altid forbavset over, hvorledes de enkelte kunstnere omsætter et ønsket motiv eller tema, således at de imødekommer individuelle ønsker. Ved siden af de traditionelle høj- og dybtryk teknikker fascinerer også andre teknikker så som collager, computergrafik eller ved hjælp af computer supplerede eller reproducerede exlibris.
En af mine første bestillinger er en radering af Olaf Gropp (1943-2012), hvor uglen er gengivet som symbol for visdom, kombineret med pegasus, symbolet for digtning og fantasi. Snart efter har Natalia Černetsova skabt en meget smuk Lilith med ugle, ligeledes en radering. Thomas Wüthrich har skabt mit første træsnit exlibris, en bogby, skabt med tre træblokke i tre farver. De morsomste ugler er uden tvivl tegnet af Maria Husag, suppleret med computeren. De vittige exlibris med en dragedanserinde er skabt af Peter Dietzsch. Det største indtryk har dog schweizeren Hans Erni (1909-2015) gjort, i en alder af 102 år har han skabt to exlibris, to tuschtegninger, en ugle og en pegasus.
Mine egne exlibris var dog ikke længere tilstrækkelige, fordi jeg også ville skabe dybtryk, for at opbygge tilstrækkeligt byttemateriale. Et år før jeg blev pensioneret begyndte jeg at deltage i kurser kobbertryk på Schule für Gestaltung i Zürich. På et meget godt værksted lærte jeg forskellige teknikker fra den første bearbejdning af pladen til det færdige tryk ved håndtrykpressen. I mellemtiden er der også skabt et antal egne, også flerfarvede, kobbertryk og jeg er fortsat i gang.
At samle på exlibris har beriget mit liv og skaber megen glæde. Jeg elsker at føje et exlibris til en kunstner eller ejer og få mere at vide om deres liv og virke. Min samleraktivitet har skabt god kontakt eller endda venskab til andre mennesker og i vanskelige tider skabt en kærkommen afveksling. Jeg vil meget nødigt miste denne hobby og glæder mig til mange gode møder og interessante opdagelser.