Erik Skjoldborg 15. november 1940 til 2. maj 1997

24. oktober til 19. december 2015

skjoldborg_3i1_2

Da Erik Skjoldborg døde 1997 – kun 56 år gammel – skrev Vendsyssel Tidende i et mindeord: ”Multikunstneren Erik Skjoldborg er død – Papa Dap har spillet sin sidste banjo-solo, skabt sin sidste ophængning for kunstmuseet, kreeret sin sidste middagsret og kogebog, og fyldt sit sidste lærred”.

Erik Skjoldborgs virke strakte sig fra maleri, grafik og skulptur over jazzmusik til mad og kogebøger. Han var en ildsjæl som berigede Frederikshavn med talrige udsmykninger, og der hænger malerier af Erik i mange hjem, på skoler og kontorer. Han var indpiskeren i Papa Dap’s Jazzband og stiftede Jazz-syndikatet og hentede fremragende jazzmusikere til sit spillested Malurt.
Erik var også madkunstner, og har serveret mangen en ”Kunstnergryde” på Malurt. I 1984 udgav han sin første fiskekogebog ”Der er ingen ben i at spise fisk” og nogle år senere ”Der er stadig ingen ben i at spise fisk”. Den første kogebog er siden blevet genoptrykt af Erik enke Margrethe.
På Frederikshavn Kunstmuseum var Erik Skjoldborg som kunstneriskleder i stand til at udnytte sine mange kontakter blandt billedkunstnerne, og sikrede derigennem en alsidig udstillingspolitik. Han deltog også i mange praktiske og nødvendige gøremål i den daglige ledelse af kunstmuseet.

I Weilbachs Kunstnerleksikon kan man læse følgende: ”Erik Skjoldborg har gennem alle sine år som kunstner været energisk og eksperimenterende og har efterladt sig en omfattende produktion inden for flere genrer. De første år arbejdede han især med maleri og grafik, men udførte også værker i blandede materialer. Hans særlige talent for dekorativ virkning og troen på, at en opgave ikke kan være for stor, har især givet ham mange udsmykningsopgaver, som han har løst på vidt forskellig måde, både abstrakt og figurativt, i maleri, skulptur, som farvesætning og med brug af mange slags materialer, træ, jern, oliemaleri, keramiske fliser, papir etc. Erik Skjoldborg bruger rene, klare farver, ofte blå, hans motivverden er præget af fugle, fisk, hav og frodige kvinder, og der er noget legende over hans enkle og lette stil”.

Kunstmuseet benytter 75års dagen for hans fødsel til at vise denne mindeudstilling med et lille udpluk af kunstnerens mange værker.