24. oktober til 19. december 2015

sparke-4i1

Dobroslav Halata, CZ – Maria Noblé, D – Katarina Vavrova, SK – Arnold Feke, SK

Den legendariske østrigske samler Dr. Anna Lerperger kom med følgende udtalelse: ‚jeg har søgt et exlibris og har fundet en ven‘. Denne udtalelse udtrykker meget godt, hvorfor jeg efter 45 år stadig samler exlibris og kleingrafik. Kommunikationen og samvær med kunstnere og samlere er for mig af stor betydning. Samlere og kunstnere er jo interessante personligheder, som har skabt mig ’en bro til verdenen’.

Hvorledes startede det hele? Efter studiet i Wien har jeg som advokat udelukkende virket i provinsen. Min profession og mine private aktiviteter, alpinisme og fotografi, var ikke tilstrækkelige. Jeg havde behov for kulturelle aktivitet. I Wien kunne jeg besøge museer, gallerier og antikvariater, – og dette manglede jeg ude på landet.
Undervisningsinspektør Erich Schöner formidlede kontakten til exlibris. Han både samlede men også skabte fortrinlige træsnit med motiver af Wachau, vores fælles hjemstavn. I 1970 skabte han det første exlibris med mit navn, naturligvis med et motiv fra vores hjemstavn. Erich Schöner skabte også kontakt til andre kunstnere, dengang Otto Feil og hans vennekreds.
Det der har fascineret mig er, at man betragte exlibris fra mange forskellige sider: kunstner, ejer, teknik, motiv osv. Dejligt er også, at man kan opbygge sin samling lige som man har lyst til. Samtlige grafiske arbejder i min samling er monteret i passepartout og således godt beskyttet. Jeg samler kun, hvad jeg finder smukt eller interessant. Andre arbejder kommer i en æske, som jeg fra tid til anden gennemarbejder, og hvor jeg er kommet til den erkendelse, at tiden også ændrer på smagen. En samlerkollega sagde engang spottende, at jeg ikke samler exlibris men passepartouts!
Dette var begyndelsen. For alvor tændt blev jeg på en rejse med Ottmar Premstaller til byen Olomouc. I det daværende Tjekkoslovakiet beskæftigede sig også de bedste og førende kunstnere med exlibris. Kunstnerne fik mulighed for at skaffe sig den begærede valuta og samlerne fik exlibris af høj kvalitet til rimelige priser. Vi fik dengang sluttet mange venskaber, som også har holdt efter Jerntæppets fald. 74 tjekkiske og 34 slovakiske kunstnere har skabt i alt 325 exlibris til mig af høj kunstnerisk værd.
Den i begyndelsen citerede udtalelse af Dr. Anna Lerperger blev bekræftet gang på gang af vores nordlige naboer. Med Vladimir Suchanek, Oldrich Kulhanek, Karel Šafar, Dr. Ivo Prokop og andre har jeg fundet venner for livet.
Indtil nu er der skabt 560 exlibris til mig fra kunstnere i mange lande. Sætningen ’En bro til verdenen’ er korrekt. Toppen af min samling er de tjekkiske og slovakiske kunstnere (Liesler, Kotrba, Cinybulk, Šafar, Kulhanek, Pilecek og andre) samt kunstnere som Zwiers, Severin, Fingesten og Cossmann-Skolen.
2007 blev jeg straffet af skæbnen. Jeg fik en rygmarvsinfarkt med tværsnit-syndrom. 2015 fik jeg Aorta Aneurysma. Min aorta havde en diameter på 7 cm, måtte opereres og erstattes af en protese. Dette forløb kostede megen kraft og jeg er nødt til at gå med krykker. Det går dog fremad og ordsproget ’ukrudt forgår ikke’ synes at passe på mig.
Jeg måtte droppe meget af det, som jeg beskæftigede mig med og som jeg holdt af, – mit arbejde, at klatre og fotografere. Det eneste som jeg nu har, er exlibris – min bro til verdenen!