& Exlibrissamling

22. august til 17. oktober 2015

Schoenfelder_3i1'

Exlibris og miniaturer – Fantastisk realisme

’Hun synes at være steget op af havet, således forlyder det. En verden af blandet sand, muslingers ældgamle lag og nedgravede årtusinder…’, således skrev den begejstrede franske dramatiker Armand Gatti (*1924), da han mødte den 27årige Johanna Schoenfelder i Berlin.
Som dominerende motiver foretrækker Johanna Schoenfelder arkitektoniske detaljer, historiske interiør fra paladser og sale, landskabsillustrationer med ornamental udsmykning og tomme scener, surrealistiske scenarier, melankoliske og fremmede. En verden af antydninger og hemmeligheder.
Hvilke malere tænker man spontant på, når man betragter hendes arbejder, som har så mange relationer til kunsthistorien, men alligevel er både selvstændige og nutidsrelaterede: Fra det 18. århundrede sikkert Giovanni Battista Piranesi, fra det 20. århundrede måske Giorgio di Chiroco og M.C. Escher, der ligeledes har opfundet disse drømmeløse, menneskeforladte, arkitektoniske (sjæle-)landskaber. Johanna Schoenfelders billedverden har deres oprindelse i manierismen; der findes barokke, meget bekendte men alligevel altid overraskende formleg, raffinerede teaterillusioner, alternative, fantastiske livs verdener, som på magisk vis tiltrækker os.
Hendes perfektion og præcision samt ikke mindst hendes utrolige håndværk præger dette uforlignelige værk, som vi kan se og mindes i denne udstilling. Ligesom malerne Albrecht Dürer, Lucas Cranach og Hans Holbein har Johanna Schoenfelder skabt disse exlibris med samme alvor og det højeste kunstneriske udtryk.

Tilmeld dig vores Nyhedsbrev

Sponsorer:

spar_nord_small


cafe_staehr_logo_small


logo_vinsp


nordjyske_bank_small


Restaurant Empire