& Exlibrissamling

12. oktober til 14. december 2013

Maja Bovin er udlært guldsmed hos Nicolette Stoltze 2004-2009 i København, med fagligt udgangspunkt i traditionelle håndværksteknikker til fremstilling af smykker. Efter endt læretid har hun fungeret som selvstændig guldsmed i Odsherred. Hun laver primært smedede smykker med indfattede halvædelsten som carneol, månesten og agat. Maja Bovin holder meget af Skønvirke-stilen med dens stiliserede naturformer og repetative æstetik, der er overdådig og livsbekræftende.

Filosofien bag Skønvirke virker meget relevant i en tid, hvor globaliseringen ser ud til at påvirke mennesker i retning af mere rodløshed: Som en modreaktion på industrialiseringens fremmedgørelse af mennesket formulerede Arts and Crafts-bevægelsen før år 1900, at kunstnerens virke skal være håndværksmæssigt velfunderet, påskyndende gode materialer og skabe smukke hverdagsting til menigmand.

”Jeg oplever, at det i dag er præcis de samme værdier som skabende kunstnere må forholde sig til i konkurrencen med tidens overflod af udtryk, og jeg er meget taknemmelig over den mulighed for fordybelse som mit håndværk bringer med sig. Jeg er således først og fremmest håndværker, men også meget stolt af mine rødder i den kunstneriske tradition, som Odsherred har været centrum for i hundrede år. Jeg har haft det store privilegium at vokse op i kunstner -miljøet omkring min morfar, maleren Aksel Møller, min mor, maleren Mette Møller Bovin og de mange andre Odsherredskunstnere. Her oplevede jeg kunstnere, som havde et forbilledligt kammeratskab og en fin integritet og beskedenhed i forhold til deres håndværk, ligesom jeg lærte at landskabet, naturens mangfoldighed, mennesket og humoren er vigtige grundsten i et kreativt virke.

Desuden har en stor del af min tilgang til det at ”kreere” været rundet af at jeg fra helt ung har været hjælper på en del af min søster, scenografen Tanja Bovin’ s forskellige teaterprojekter. Som modspil til guldsmedehåndværkets meget alvorlige, tekniske og materialefokuserede metoder er det interessant at opleve teaterkostumierens legende og friere tilgang til arbejdet: alt kan konstrueres ud af hvad som helst, illusionen og fantasien arbejder med én, og på ganske kort tid kan et meget omfattende univers bygges op af selv primitive materialer. Jeg er meget bevidst om det privilegie, det er for mig at være præget af familien Møller-Bovins forskellige kunstneriske facetter, og mit ønske er at lave smykker, der med humor og reference til naturens organiske finurligheder sætter sig lidt ud over ideen om smykker som velkendt, pyntende æstetik, og som forhåbentlig ikke alene har værdi i kraft af carat og lødighed, men også i kraft af den fortælling, ethvert skabt objekt indeholder.

På udstillingen viser jeg armbånd, øreringe, ringe og halskæder i sølv og guld, samt en lille film der viser fremstillingen af en af de udstillede armringe, fra smeltning af sølvet til smedning, lodning og fatning af sten. Desuden udstiller jeg en lille figurby, som er lavet til Teaterparken H.C. Andersens Verden i Præstø, samt et sæt at ”fingerdukker” inspireret af min morfars mange børnevenlige og sjove væsner, som han tegnede eller byggede af gamle dimser og propper til os.”

maja-3i1

 

Tilmeld dig vores Nyhedsbrev

Sponsorer:

spar_nord_small


cafe_staehr_logo_small


logo_vinsp


nordjyske_bank_small


Restaurant Empire