& Exlibrissamling

6. oktober til 18. november 2012

Arne Haugen Sørensen, der netop i år er fyldt 80, er en af de helt store i dansk kunst. Og nu kan han opleves med en stor akvarel og grafik udstilling på Frederikshavns Kunstmuseum. Udstillingen er blevet til i et samarbejde med Kunstformidlingen.dk ved Søren Nielsen. På udstillingen kan man opleve et omfattende udvalg af grafiske arbejder og en lang række religiøse og erotiske akvareller fra de seneste år.

1932 – Født i København den 27. april som søn af Dagny og Leo Haugen Sørensen. Opvækst på Amager og på Bornholm, moderens hjemegn. Efter endt skolegang i 1946 maskinarbejderlærling på Burmeister & Wain samt diverse kortvarige ansættelser. I slutningen af 40`erne begyndende interesse for kunst

1950 – Rejste til Paris og tog undervisning i grafik, blandt andet hos surrealisten Stanley William Hayter i dennes Atelier 17. Tidlige grafiske arbejder. Debuterede på Kunstnernes Efterårsudstilling i 1953. I 1955 første separatudstilling hos Athenæum Kunsthandel i København. Deltog desuden i en række udstillinger i Danmark og Frankrig. Arne Haugen Sørensen arbejdede endnu hovedsagelig som grafiker, men enkelte malerier fra disse år findes.

1960 – Bosat i Paris, men i 1962-63 på Mallorca, hvor maleriet begyndte at betyde mere end grafikken. Inspireret af oplevelser med dykning malede han billeder som Bag hver dør – en sommerfugl, 1963, et tidligt hovedværk, der udstak linjer for de kommende års arbejde med maleri. Modtog 1965 Statens Kunstfonds treårige arbejdsstipendium og var igen bosat i Paris indtil 1967.

1967 – Bosatte sig i Odsherred og blev medlem af Grønningen. Flere separat- og gruppeudstillinger, både i Danmark og i Paris. Hans malerier i disse år kredsede om opstillinger med marionetdukke-agtige figurer i lysfyldte rum. Haugen Sørensens særlige kolorisme og stoflighed udvikledes betragteligt i disse år. I 1972-73 opholdt han sig på Det danske Institut i Rom og malede her blandt andet Trefløjet stamtavle. Tildeltes i 1975 Eckersbergmedaljen med begrundelsen: Arne Haugen Sørensen er en af de fineste kolorister i nutidig dansk malerkunst. I sine billeder udtrykker han en forunderlig og ofte poetisk mysticisme af stor suggestiv virkning. Han forener en sjælden sans for modsætniner i stoflighed med sans for ren, klar billedopbygning. I løbet af 1970`erne udviklede han motivet ”dyr og damer”, der forsat optræder i hans billedkunstneriske univers. Han begyndte at anvende akrylfarver frem for oliefarver, men arbejdede fortsat også som grafiker og eksperimenterede med mosaikarbejder.

1981 – Bosatte sig med sin familie i Sydspanien, nær Malaga. Var i en årrække tilknyttet Galleri Asbæk i København. Tildeltes i 1984 Thorvaldsenmedaljen og repræsenterede i 1986 Danmark på Biennalen i Venedig. Hans teknik blev friere og hurtigere, med større og løsere strøg. Nye motivkredse af mytologisk og senere af kristen art blev tilføjet. Arbejdede sideløbende med maleri og grafik med glasmosaik og udførte adskillige udsmykningsopgaver til kirker i Danmark, for eksempel glasmosaikkerne i Vanløse Kirke, 1988, altertavlerne i Dalbyneder Kirke, 193, Ringkøbing Kirke, 1996 og Hindborg Kirke, 1997 og Bregnet Kirke, 2006.

De religiøse motiver spænder vidt fra bl.a. Uddrivelsen af Paradiset, Abraham og Isak, til Nadveren, Korsfæstelsen, Korsnedtagelsen og Opstandelsen. Blandt mytologiske motiver kan nævnes Leda og Svanen, Kentaurer og Amazoner samt mange versioner af Ikaros´ Fald. I tråd hermed er Haugen Sørensens formsprog blevet mere naturalistisk figurativt, om end der stadig r en dukkeagtig karakter ved hans skikkelser, og hans koloristiske særpræg til stadighed er umiskendeligt.

2012 – Arne Haugen Sørensen bor og arbejder fortsat i nærheden af landsbyen Frigiliana i Andalusien, men besøger ofte Danmark; blandt andet i forbindelse med sine udsmykningsopgaver, separatudstillinger og medlemskab af Grønningen.

I året for sin 80 årsdag er Arne Haugen Sørensen aktuelt med flere udstillinger og med storværket Den store passion, der netop i år er udkommet i 2. udgave.

Arne Haugen Sørensen

 

Tilmeld dig vores Nyhedsbrev

Sponsorer:

spar_nord_small


cafe_staehr_logo_small


logo_vinsp


nordjyske_bank_small


Restaurant Empire