26. november til 18. december 2011

Da Wolfgang Wissing fik mopsen Darwin i 2008, stod det klart for ham, at den skulle gengives på exlibris og kleingrafik.

På museets gallerigang vises det foreløbige resultat, som er en farverig buket af grafiske arbejder i forskellige teknikker og af forskellige kunstnere. Wissing inddeler sine mops-exlibris i tre kategorier: portrætter, karikaturer samt mops og døden.

”At betragte en mops som et kunstværk – er det normalt? Ja, selvfølgelig ja! En mops er mere end en hund. Den er en verdensanskuelse, et tegn på livskunst og livsstil, og ikke først i det 21. århundrede, men lige siden den for første gang bliver nævnt i forbindelse med europæiske adelshuse i det 17. og 18. århundrede. Der udviklede sig en sand mopsmani, som også kom til udtryk i kunsten. Her tænker man i denne sammenhæng på de mops-figurer af Meissener og Höchster porcelæn.

Efter mopskultens ende i det 19. århundrede bliver den til en karikatur af en hund. ”Musen gør ingen fortræd. Mopsen gør gamle damer glade”, digter Wilhelm Busch. Omkring 1900 er mopsen sunket til niveauet af søde mopspostkort og de kendte Wiener bronzeskulpturer.

I de senere år har Mopskulten derimod fejret sit combach. I dag er det ikke mere fyrster, men kunstnere, intellektuelle, modedesignere eller skuespillere som pynter sig med mopssymboler”

Kultmops – Mopskult4i1 Kultmops – Mopskult3i1