27. marts til 2. maj 2010

I foråret 2008 havde Frederikshavn Kunstmuseum en udstilling med fem kunstnere fra den nye Frederikshavn Kommune. Denne tradition fortsættes nu med en ny udstilling med arbejder af syv »Frederikshavnere« – denne gang keramik af Anja Britt Honoré, foto af Annette Lillelund og malerier af Lone Johannessen alle fra Frederikshavn, keramik af Dorte Hansen og maleri af Ulla Becker fra Skagen (og omegn) maleri af Marianne Hørlyck og ligeledes maleri af Rikke Heile fra Sæby.

Foto fra ferniseringen

Rikke Heile

Rikke Heile´s kreative arbejder afspejler og er et resultat af egne livserfaringer, som udspringer af relationer mennesker imellem, sat på lærredet.

For Rikke er det vigtige den kreative process, og at processen på sigt er stadigt eksperimenterende og udviklende.

Inspirationen henter hun fra stemninger, naturen, mennesker og indre og ydre påvirkninger i det daglige.

Farverne, som omgiver os, påvirker vores følelser og er med til at skabe den overordnede stemning i vores daglige liv.

Omkring 70 procent af al kommunikation er non-verbal. Herunder hører farvernes sprog!

Dorte Hansen

I 20 år har Dorte Hansen siddet vinteren lang og drejet kopper, kander, tallerkener, vaser, store krukker og alskens anden keramik i sit værksted langt ude på landet midt i Vendsyssel. Hendes univers virker så tiltrækkende fordi det udstråler en enestående helhed, ro, harmoni og skønhed. Tingene klæder hinanden og hænger sammen. Intet virker tilfældigt.

Dorthes keramik ud er på samme tid gennemskuelig og gådefuld. Den har en indsigtsfuld uskyld over sig. En ærlig enkelhed.

Hvor kommer alt dette fra?

Måske fra de daglige strandture året rundt, leret, formerne, glasuren i sig selv, afstanden til menneskelig og materiel middelmådighed, angsten for konflikter og revolutioner, et åbent sind for menneskets muligheder i livet.

Uddrag af bogen »UNIKA« – tekst: Evanthore Vestergaard- foto: Jens Morten. Frederikshavn Kunstmuseum

frederikshavnere01

Ulla Becker

Ulla Becker forsøgte sig fra begyndelsen i flere retninger for at finde ud af, hvor langt både hendes evner og teknikkens egenart kunne bære.

Akvareller af fisk, blomster, landskabsfantasier og helt abstrakte motiver blev malet på det hvide papir, hvor farverne efterhånden som de tørrede kunne bære nye penselstrøg med nye farver – en laserende teknik som kalder mindelser frem om muslingeskaller, våde sten, løv og skyer. Gråtoner og alle mulige andre farvetoner fra gylden røgede fisk og okkergule mure til rosa og blå himle fortæller om det Skagen, hvor Ulla Becker arbejder.

Ulla Becker har slidt med sine materialer, og på de sidste udstillinger vist en ny teknik. Ulla Becker bruger også akryllak, som er gennemsigtig og derfor tillader farverne at dække hinanden uden at skjule hinanden. Det giver åbenbart impulser til en ny motivverden, en fantasiverden blandt andet med mytologiske emner, erotiske scener, humoristiske indfald.

Lone Johannessen

Lone Johannessen har tegnet og malet hele sit liv, men kunsten blev først en bevidst del af hendes tilværelse med uddannelsen som billedkunstlærer fra Ranum Lærerseminarium. Den faglige tilgang til kunsten er siden fulgt op af bl.a. kurser på Århus Kunstakademi, Vrå Kunsthøjskole og studier på kunsthistorie på Århus Åbent Universitet. Hendes inspiration kommer fra det sansede i verden omkring hende. Da hun også er uddannet geografilærer, har landskabets former stor betydning. Hun arbejder mest i olie, men også med akryl og blandteknik i form af collager.

Frederikshavn Kunstmuseum

frederikshavnere02

Anja Britt Honoré

Rakubrændt keramik. Raku er en gammel asiatisk keramiktradition.

Ordet Raku betyder: Ro, Nydelse, Harmoni og Lykke.

I Raku teknikken arbejder man med de fire elementer: Jord, Vand, Ild og Luft.

Jeg fremstiller først mit emne i ler, derefter skal det tørre og forglødes i keramikovn, hvorefter det glaseres med bl.a. oxyder-nitrater og brændes i udendørs Rakuovn.

Dette giver keramikken nogle meget fascinerende lystre-farver og et helt unikt særpræg. Jeg finder min inspiration i hverdagens liv, på rejser samt i naturen.

Annette Lillelund

Jeg fotograferer, analogt, oftest i farver. Nærbilleder og dobbelteksponerede billeder. Af og til klipper jeg i fotografierne. Jeg har ikke lært at fotografere, jeg gør det bare. Når jeg klipper i billederne gør jeg det også ud fra en umiddelbar inspiration.

Marianne Hørlyck

Marianne Hørlyck er uddannet pædagog med billedkunst som linjefag. Hele livet har den kreative proces været en vigtig del af hendes tilværelse. De sidste mange år har akryl på lærred været den foretrukne udtryksform.

Det er vigtigt, at den kreative proces bærer præg af at lege og eksperimentere. Derfor er hendes malerier ofte et miks af forskellige materialer og signalerer en åben og uhøjtidelig tilgang til det endelige resultat.

Børn inspirerer Marianne både privat og arbejdsmæssigt. Den lidt skæve og naive tilgang til emner og motiver virker afsmittende på hendes egen kreativitet og livsglæde.