20. juni til 9. august 2009

Portrætmaleriet har gennem tiderne spillet en fremtrædende rolle i skagensmalernes virke. Denne tradition fortsættes på museets kommende udstilling med Ole Otto Ernst. På udstillingen vises bl.a. 2 helt nye portrætter af Donald Trump og af Lotte Heise – derudover værker som ”portrætterer” livet i Skagen.

Ole Otto Ernst er født i Kolding i 1949, og har tegnet og malet siden sin barndom. Han er uddannet fra Designskolen, Det Jyske Kunstakademi og Det Kongelige Danske Kunstakademi fra 1969 til 1980, hvor han var elev hos bl.a. Erling Frederiksen, Svend Wiig Hansen og Wilhelm Freddie.

Han debuterede på Kunstnernes Efterårsudstilling i 1976, hvor han siden har udstillet flere gange, og hvor han fik Efterårsudstillingens førstepris i 1987. Ole Otto Ernst har udstillet mange steder både i Danmark og i udland – bl.a deltog han på International Art Forum i Polen i 2003, og i 2005 repræsenterede han Danmark på muba Messen i Basel i Schweiz.

Især portrættet har altid haft Ole Otto Ernst’s store kærlighed. Han har bl.a. malet et dobbeltportræt af Kronprins Frederik og Kronprinsesse Mary, samt et portræt af Dronning Ingrid – disse portrætter er desværre ikke med på udstillingen i Frederikshavn.

Inspireret af den berømte frise i Brøndums spisesal med portrætter af 1800-tallets skagenskunstnere, portrætterede Ole Otto Ernst Skagens kunstnerliv anno 2004, denne portrætserie på 27 malerier kan ses på restaurant ”Kim’s Cuisine” i Skagen, og bliver udstillet på Frederikshavn Kunstmuseum næste år.

Med på udstillingen i år er derimod 2 helt nye portrætter – et af den amerikanske rigmand Donald Trump, og et af Lotte Heise – begge portrætter bliver udstillet for første gang.

Der vil også blive vist en del andre portrætter og selvportrætter.

Ole Otto Ernst portrætterer også livet i Skagen – fiskere på arbejde på havnen – mennesker på stranden en sommerdag – lystbådene i havnen ved Bindesbøls fiskehuse – de gule huse i Skagen. Alle viser de kunstnerens glæde ved farver og hans fascination af lyset – af den karakteristiske kombination af himmel og hav, som gør alting lidt mere blåt.

Ole Otto Ernst har også eksperimenteret med kubismen, og det er der kommet en række spændende kvindeportrætter ud af, som vil være repræsenteret på udstillingen. Han har også lavet skulpturer – alle hoveder modelleret i ler – 2 af disse vises på udstillingen.

ole_otto_ernst