28. februar til 12. april 2009

Ottmar Premstaller er født 1927 i Unterweißenbach, Østrig. Han studerede til dyrlæge og deltog i aftenkurser i skriftdesign hos professor O. Bindner i Linz. Det første exlibris blev skabt i 1946 og siden da har han været tæt knyttet til exlibrissagen, både som kunstner og samler, men også i mange år som formand for det østrigske exlibrisselskab.

ottmar_premstaller

Ottmar Premstaller

I 2008 var hans 80 års fødselsdag anledning til, at der blev afholdt en omfattende retrospektiv udstilling af de fleste af hans arbejder på området. Exlibris, fri grafik, brugsgrafik, illustrationer til bøger samt ikke mindst et antal af de mange bøger, han har skabt som unikke publikationer. Alt som håndarbejde i små oplag, hvor sats, tryk, illustration og bogbind er gået op i en højere enhed. Udstillingen blev til i samarbejde med det internationalt kendte museum Schloss Burgk ved Saale floden i Tyskland. Størsteparten af denne udstilling vises nu i Frederikshavn og kunstneren har foræret hele materialet til museets i forvejen meget righoldige samlinger på området.

Indtil i dag har Ottmar Premstaller skabt 1090 exlibris og 197 bøger på sin St. Georgs Presse, først og fremmest under anvendelse af træ- og linoleumssnit. Bøgerne er udført som blokbøger og indbundet af ham selv.